Sáfrány

A Sáfrány népies neve:

Népies elnevezése nem ismert.

A Sáfrány leírása

A Kárpát-medencében őshonos fajok kora tavasszal virágoznak, míg a fűszerként ismert sáfrány ősszel virágzik.  Az aranysáfrány sárga virágú, a lila vagy fehér virágú növények a kerti sáfrány nemesített fajtái.A sáfrány hasonló a kikerics ősszel virágzó fajtáihoz, a tavaszi virágzású egyhajúvirág levele vaskosabb, nehezen ugyan, de ezekkel a növényekkel téveszthető össze.

A sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség. Egyes fajok bibéit fűszerként is használják. A sáfránynak szárlevelei nincsenek, azonban tőleveleik szálas-lándzsásak a közepén fehér sávval. Virágának levelei hosszabbak, mint a levelei, melyek alul 6 csővé nőnek össze, ibolyaszínűek és sűrűn erezettek. A torokban szőrözött virágzati lepellevél található. 3 hosszú tégla-piros ágra oszló bibeszála van, mely bibeszálat szárítják és használják fel fűszerként. Hagymagumós növény.

A Sáfrány elterjedése

A sáfrányt déli országokban termesztik többek között Görögországban, Spanyolországban, Marokkóban.

Hogyan gyűjtsük a Sáfrány gyógynövényt?

A virág bibéit gyűjtik, szárítják majd használják fel fűszernövényként. A sáfrány igen drága fűszernövény. A vadon élő vagy kerti fajtái mérgezőek, fűszernövényként nem használhatóak. A sáfrányt a magas ára miatt hamisítják, ezt büntetik.

A Sáfrány hatóanyagai:

Drogja a Croci stigma a szárított bibeszárban. 1 kg drog (2 millió virágból nyerhető) 4 500 euró.

Hogyan gyűjtsük a Sáfrány gyógynövényt?

Hatóanyagai között megtalálható a protokrocin glikozid, könnyen bomlik színanyagaira a krocinra valamint a prikrokrocinra mely a sáfrány ízanyagát adja. A prikrokrocin tároláskor keletkezik és ez a drog jellemző illata.

A Sáfrány felhasználása:

Régen a sáfrányt emésztésjavításra valamint nyugtatásra is alkalmazták. Menstruáció megindító szer volt, ezért gyakran alkalmazták terhesség megszakításra is, azonban a sáfrány nagyobb adagban mérgező, már 20 g halálos adagnak számít, de kisebb mennyiségben is okozhat mérgezési tüneteket.

Gyógyászati céllal a homeopátia területén alkalmazzák orr- és méhvérzésre, pszichés zavarok esetén valamint fájdalmas görcsökre való hajlamnál.

Jó tudni a Sáfrányról!

Valaha Magyarországon is elterjedt fűszernövény volt, termesztették is. Hasonlóan népszerű és drága fűszer volt mint a bors vagy a gyömbér.

Érdekesség a Sáfrány kapcsán:

Az ókorban afrodiziákumnak gondolták. Kleopátra gyakran fürdött benne, a
római császárok a párnájukat tömték ki sáfrány szirommal.

A Sáfrány az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Kék, sugaras szimmetriájú virágok, több mint 5 sziromlevél.