Spenót

A Spenót népies neve:

Spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.

A Spenót leírása

Kétlaki növény, virágzata gomoly. A női ivarú virágok a növény levélhónaljában, míg a hímivarú virágok álfüzérben állnak.

A spenót mérsékelt éghajlaton képes áttelelni. Egy, néha kétéves növény. 30 cm magasra nő, egyenes szárú. A levelek a száron felfelé haladva egyre kisebbek, váltakozó állásúak, hosszúkás-oválisak vagy nyíl formájúak. Termése gyakran tüskés felületű, 5-10 mm-es makkocska, melyen számos mag található.

A Spenót elterjedése

Világszerte elterjedt kultúrnövény, Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos, azonban szerte a világon kultúrnövényként termesztik.

Hogyan gyűjtsük a Spenót gyógynövényt?

A spenót levelét használjál fel.

A Spenót hatóanyagai:

Triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok, magas a vastartalma.

Drogja spinacie folium mind a friss, mind a szárított levél tartalmazza.

A Spenót felhasználása:

A spenót kedvező hatással van az emésztési folyamatokra, élénkíti a hasnyálmirigy és az epeképződést.

Ipari felhasználásban klorofillt készítenek a spenótból.

Jó tudni a Spenótról!

A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de igen gazdag flavonoidokban, klorofillban, folsavban, és K-vitaminban is. Kiváló méregtelenítő, anyagcsere gyorsító, jótékony hatása a bőrön is hamar megmutatkozik. A Spenót segíti a sejtek megújulását, véd a bőr rákos megbetegedései ellen.

Magas oxalát- és nitráttartalma miatt fogyasztása ritkán ajánlott.

Érdekesség a Spenót kapcsán:

Származását Perzsiából valószínűsítik, a mórok segítségével Spanyolországban majd Angliában is népszerűvé vált. Magyarországon már 1590-ben említik a spinácz féle levélzöldséget.

A Spenót az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld, vagy nem feltűnő virágok, kétszikűek.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sárgarépa A Sárgarépa népies neve: Murok (némely vidéken) A Sárgarépa leírása Szinte minden konyha felhasználja. Eredetileg fehér, lila, sárga répa volt ismert, majd nemesítéssel érték el a ma ismert narancssárga színét. A sárgarépa nagyon […]
  • Szilva A Szilva népies neve: Szilva A Szilva leírása A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva. A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú […]
  • Flavonidok A flavonidok a növények színeiért felelősek, festékanyagok. Fő alkotóik a klorofillok (lúgosító ételek- zöldségek), karotionidok, antocionidok, és a flavon, rutin, a luteolin. Az erekre hatnak kedvezően, mert kiegészítik a C-vitamin […]
  • Vitaminok, ásványi anyagok A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, […]
  • Rák gyógyítása gyógynövényekkel Rák (rosszindulatú daganatok). A rák főként a vért és a nyirokrendszert érintő anyagcsere betegség. A rák kialakulásának leg­főbb okai között szerepel az iparilag feldolgozott, mesterséges színezőanyagokat, tartósítószereket, […]