Fehér árvacsalán

A Fehér árvacsalán népies neve:

Holtcsalán, méhfű, peregtető, szelídcsalán, macskaparéj.

A Fehér árvacsalán leírása

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Erdők szélén és utak mentén gyakori, évelő növény.

Csalánra emlékeztető növény, szív alakú levelei kihegyezettek, szélük csipkés, fogas. Virágai álörvöt alkotnak, a párta 2 cm hosszú, az ötfogú csésze alapja többnyire ibolyakék foltos.

A Fehér árvacsalán elterjedése

Üde gyomtársulások, cserjések, egész Európa és Ázsia nagy részén.

Hogyan gyűjtsük a Fehér árvacsalán gyógynövényt?

A növény leveles, virágos hajtását hasznosítják gyógyászati szempontból, melynek gyűjtése április-július hónapokban lehetséges.

A Fehér árvacsalán hatóanyagai:

A növényi drog iridoid glikozidokat (lamalbidot), cseranyagot, flavonoidokat, illóolajat, triterpén szaponinokat és nyálkát tartalmaz.

A Fehér árvacsalán felhasználása:

A népi gyógyászatban a drogot tea vagy lemosószerként alkalmazzák. Fehér folyás és szabálytalan fájdalmas havi vérzés ellen. A hatásmechanizmus napjainkig ismeretlen. A nyálka-, szaponin- és cserzőanyag- tartalom folytán légúti, valamint húgyúti hurutok kezelésére, gyomor- és bélpanaszok ellen, továbbá a szájüreg és a garat gyulladásainak, s felszínes bőrgyulladások enyhítésére használják fel. Homeopátiás felhasználási területe a genitáliás folyások kezelése.

Tea: 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi fehér árvacsalán-virágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Ha kúraként alkalmazzuk, ne tartson két hónapnál hosszabb ideig. Fürdő: 1 liter forró vízbe tegyünk 2 marék fehér árvacsalán-virágzatot, majd 20-30 perc elteltével szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként.

Bizonyítottan jó légúti megbetegedésekre, de alkalmazzák még a húgyutak hurutos megbetegedései, fertőzései esetén is. Gyomor- és bélpanaszok kezelésére is kiváló. Külsőleg bőrbetegségek, visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére használják.

Jó tudni a Fehér árvacsalánról!

Poros, koszos utak mentén ne gyűjtsük a növényt!

Érdekesség a Fehér árvacsalán kapcsán:

A növény kora tavaszi, zsenge hajtásaiból főzeléket főzhetünk.

a Fehér árvacsalán az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, kétoldali szimmetriájú virágok.