Áfonya, vörös

Az Áfonya, vörös népies neve:

Havasi meggy, kövi málna

Az Áfonya, vörös leírása

Virágzata illatos csüngő fürt. Kocsánya rövid, pártája 8-10 mm hosszú, harang alakú, négy cimpájú fehér vagy rózsaszín. Lisztes bogyószerű termései fehérből érnek pirossá. Ehető növény, azonban kissé savanykás íze miatt inkább feldolgozás után fogyasztják.

A hangafélék családjába tartozik, hegyvidéki faj.  Hazánkban ritkábban fordul elő mint a fekete áfonya. Örökzöld félcserje, 10-30 cm magasra nő. Szára kúszó, hengeres, vége felemelkedő. Tojásdad levelei bőr hatásúak, sötétzöld színűek, a levél fonákja világoszöld.

Az Áfonya, vörös elterjedése

Európában, Észak-Ázsiában elterjedt növény. Magyarországon a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, Nyugat-Dunántúl néhány pontján található.

Hogyan gyűjtsük az Áfonya, vörös gyógynövényt?

A vörös áfonya leveleit és érett termését gyűjtik.

Az Áfonya, vörös hatóanyagai:

A vörös áfonya tartalmaz nátriumot, foszfort, cinket, káliumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként, kalciumot. Néhány vitamin fokozza hatását például az E-vitamin, a béta-karotin valamint a C-vitamin is.

Drogja a Vitis idaeae folium, a szárított lomblevelekben. Cserzőanyagok, proanto-cianidok, arbutin (3-5%) és pirozinok, fenilglikozid, szalidrozid, flavonoidok.

Az Áfonya, vörös felhasználása:

Népi gyógyászatban a vörös áfonya leveleit húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazták, de megelőzésben is igen jelentős segítséget tud nyújtani még mialatt akuttá vagy krónikussá válna a húgyúti fertőzés. Érvédő, sejtvédő antioxidánsként az édesítőszer nélküli vörös áfonyalé vagy kivonata kapható. Gyógyszertárban kapszulaként is beszerezhető.

Gyakori húgyúti fertőzések esetén, cukorbetegeknek, úszóknak, vesebetegeknek, illetve prosztata megnagyobbodáskor sikeresen alkalmazható. Hegesedés vagy daganat miatti vizeletelfolyás esetén hatékony segítség a vörös áfonya bármilyen formában.

Jó tudni a Áfonya, vörösről!

Érdekesség az Áfonya, vörös kapcsán:

A vörös áfonya antioxidánsokban igen gazdag, ezek az antioxidánsok védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól és óvnak az öregedéstől. Az antioxidánsok segítségével megelőzhetőek krónikus érelmeszesedések, memóriazavar, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák. Segítségünkre van a rák megelőzésében.

Az Áfonya, vörös az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Áfonya, fekete Az Áfonya, fekete népies neve: Kukojsza. Az Áfonya, fekete leírása A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40 cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, […]
  • Fehér fűz A Fehér fűz népies neve Fűzfa, fehér. Latin neve: Salix Alba L. (Salicaceae) Nagy termetű, lombhullató fa. Állományalkató faj az ártéri puhafás fűz és nyár ligeterdőkben, de lápokon, bokorfüzesekben is gyakran megtalálható. Igazán […]
  • A gyógynövények története Földünk legkülönbözőbb pontjain található gyógynövények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek kémiai úton nem helyettesíthetők. Ezek az anyagok segítenek a szervezetnek a betegségek elleni harcban, a problémák leküzdésében, azonban […]
  • Mérgező növények Virágok, elsősegélynyújtás, mérgező növények - virágok listája Gyógynövények, virágok hatóanyagai közt is találhatunk mérgező hatású alkotókat, melyek kis adagban mégis gyógyhatást fejtenek ki (növények hatóanyagai -alkaloidák). […]
  • Gyűjtés, szárítás, tárolás Amennyiben gyűjtjük a gyógynövényeket, azt is tudnunk kell, hogy melyik időszakban tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a hatóanyagukat. Általánosságban elmondható, hogy a gyökereket kora tavasszal vagy ősszel, leveleket virágzás előtt […]