Gyógynövényhatározó .hu » » Áfonya, vörös

Áfonya, vörös

Az Áfonya, vörös népies neve:

Havasi meggy, kövi málna

Az Áfonya, vörös leírása

Virágzata illatos csüngő fürt. Kocsánya rövid, pártája 8-10 mm hosszú, harang alakú, négy cimpájú fehér vagy rózsaszín. Lisztes bogyószerű termései fehérből érnek pirossá. Ehető növény, azonban kissé savanykás íze miatt inkább feldolgozás után fogyasztják.

A hangafélék családjába tartozik, hegyvidéki faj.  Hazánkban ritkábban fordul elő mint a fekete áfonya. Örökzöld félcserje, 10-30 cm magasra nő. Szára kúszó, hengeres, vége felemelkedő. Tojásdad levelei bőr hatásúak, sötétzöld színűek, a levél fonákja világoszöld.

Az Áfonya, vörös elterjedése

Európában, Észak-Ázsiában elterjedt növény. Magyarországon a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, Nyugat-Dunántúl néhány pontján található.

Hogyan gyűjtsük az Áfonya, vörös gyógynövényt?

A vörös áfonya leveleit és érett termését gyűjtik.

Az Áfonya, vörös hatóanyagai:

A vörös áfonya tartalmaz nátriumot, foszfort, cinket, káliumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként, kalciumot. Néhány vitamin fokozza hatását például az E-vitamin, a béta-karotin valamint a C-vitamin is.

Drogja a Vitis idaeae folium, a szárított lomblevelekben. Cserzőanyagok, proanto-cianidok, arbutin (3-5%) és pirozinok, fenilglikozid, szalidrozid, flavonoidok.

Az Áfonya, vörös felhasználása:

Népi gyógyászatban a vörös áfonya leveleit húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazták, de megelőzésben is igen jelentős segítséget tud nyújtani még mialatt akuttá vagy krónikussá válna a húgyúti fertőzés. Érvédő, sejtvédő antioxidánsként az édesítőszer nélküli vörös áfonyalé vagy kivonata kapható. Gyógyszertárban kapszulaként is beszerezhető.

Gyakori húgyúti fertőzések esetén, cukorbetegeknek, úszóknak, vesebetegeknek, illetve prosztata megnagyobbodáskor sikeresen alkalmazható. Hegesedés vagy daganat miatti vizeletelfolyás esetén hatékony segítség a vörös áfonya bármilyen formában.

Jó tudni a Áfonya, vörösről!

Érdekesség az Áfonya, vörös kapcsán:

A vörös áfonya antioxidánsokban igen gazdag, ezek az antioxidánsok védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól és óvnak az öregedéstől. Az antioxidánsok segítségével megelőzhetőek krónikus érelmeszesedések, memóriazavar, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák. Segítségünkre van a rák megelőzésében.

Az Áfonya, vörös az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vitaminok, ásványi anyagok A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, […]
  • Áfonya, fekete Az Áfonya, fekete népies neve: Kukojsza. Az Áfonya, fekete leírása A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40 cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, […]
  • Porcsin, kövér A Porcsin, kövér népies neve: Népies elnevezése nem ismert. A Porcsin, kövér leírása A porcsinfélék családjába tartozó egynyári növény. Csupasz, húsos kúszószárral rendelkező növény. Pozsgás, fényes, sötétzöld levelei […]
  • Metélőhagyma A Metélőhagyma népies neve: Snidling, pázsithagyma, pázsitfű A Metélőhagyma leírása A hagymafélék családjába tartozik, a korai tavasz első hírnöke. Hengeres szárral rendelkezik, alul kerekded zöld vagy szürkészöld levelek fogják közre. […]
  • Sarkantyúka, kerti A Sarkantyúka, kerti népies neve: Sárog sarkantyú, sárga tőcséres, kapucinusvirág, pücülő. A Sarkantyúka, kerti leírása Magról hamar elszaporodik, április közepén vetik így májustól októberig virágzik. Kúszó és törpe fajtája is ismert. […]

Gyógynövények szerepe, hatása, alkalmazása - Gyógynövény határozó.hu

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z