Cserszömörce

A Cserszömörce népies neve:

Szumák, cserzőfa, szömörcefa.

A Cserszömörce leírása

A szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozik. Hazánkban a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben található, de élénk sárgába, majd tűzvörösbe váltó őszi lombkoronája miatt kertekben is előszeretettel telepített fás szárú, cserje vagy fa. A meleg, száraz, meszes helyeket kedveli. Buga-virágzata, és ping-pong-ütőhöz hasonló kerekded levelei vannak.

A Cserszömörce elterjedése

Hogyan gyűjtsük a Cserszömörce gyógynövényt?

A növény ágrész nélküli zöld levelét hasznosítják gyógyászati célokra, melynek gyűjtési ideje május, június.

A Cserszömörce hatóanyagai:

A levéldrog cseranyagban rendkívül gazdag, tartalmaz még flavonoidokat, szerves savakat, illóolajat is.

A Cserszömörce felhasználása:

Tea: 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi összezúzott levelet, majd 10 perc elteltével a főzetet leszűrjük. (Bélhurut esetén javallott.) Öblögető: Fogíny- és torokgyulladás esetén ajánlott. Ülőfürdő: Vérző aranyér kezelésére ajánlják.

Bizonyítottan jó gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó szer. Használata javasolt bélhurut, gyomor- és bélvérzés esetén, de külsőleg is alkalmazzák szájöblögetőként fogíny- és torokgyulladás ellen. Aranyeres bántalmak során ülőfürdőt is készítenek főzetéből.

Jó tudni a Cserszömörcéről!

Mellékhatásai nem ismeretesek.

Érdekesség a Cserszömörce kapcsán:

A növényből ipari bőrcserző-anyagot és sárga festékanyagot is nyernek ki. Fája hazánkban kedvelt kelmefestőszer volt a kézműiparban, a népművészek ma is használják. A cserszömörce latin nevéből ered a Cotinus szájvíz neve is.

Cserszömörce az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik: