Mezei iringó

A Mezei iringó népies neve:

Iringó, ördögszekér.

A Mezei iringó leírása

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó növény. Száraz talajokon, töltések oldalában él. Levele és virága tüskés.

Bogáncsra emlékeztető, gömb alakú bokrot nevelő növény, színe a fehéres-zöldestől a szürkészöldig változhat. Levelei kétszeresen a tövig szeldeltek, a szeletek tüskésen fogasak. Virágai egyszerű 1-1,5 cm széles ernyőben helyezkednek el, amelyeket 5-7 egyenes, szúrós gallérlevél vesz körül. A szél a gyökérről leváló bokrot görgeti.

A Mezei iringó elterjedése

Száraz gyepeken, legelőkön, homok- és löszpusztákon gyakori. A Földközi-tenger vidékétől Közép-Európán át Délnyugat-Ázsiáig honos.

Hogyan gyűjtsük a Mezei iringó gyógynövényt?

A növény gyökerét a késő tavaszi időszakban gyűjtik általában. A gyűjtésnél óvatosan kell eljárni, mert maga a növény tüskés.

A Mezei iringó hatóanyagai:

A növény gyökerét és föld feletti részeit használják gyógyászati célokra, amely triterpén-szaponinokat, rozmaringsavat, klorogénsavat, flavonoidokat tartalmaz.

A Mezei iringó felhasználása:

A gyökérzet bizonyos görcsoldó és nyálkaoldó hatással rendelkezik. A föld feletti részeknek vizelethajtó sajátosságot tulajdonítanak. Kizárólag a népi gyógyászatban alkalmazzák, mindenekelőtt köhögés, szamárköhögés, húgyúti gyulladások ellen, és különösen a Földközi-tenger vidékén még az elválasztás segítésére is. Hatásossága tudományosan még nem bizonyított.

Főzetként alkalmazzák vizelethajtó szerként.

A növényi drogot vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazzák vizelethajtó szerként. A gyökérzet rendelkezik enyhe görcsoldó és nyálkaoldó hatással.

Jó tudni a Mezei iringóról!

Mellékhatása nem ismert.

Érdekesség a Mezei iringó kapcsán:

Ősszel a szél gyakran kitépi tüskés bokrát, és messzire görgeti, innen ered az ördögszekér elnevezése.

A Mezei iringó az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.