Medveszőlő, orvosi

A Medveszőlő, orvosi népies neve:

Medvebogyó.

A Medveszőlő, orvosi leírása

A hangafélék (Ericaceae) családjába tartozik, havasok lejtőin, sziklás hegységeken előforduló örökzöld törpecserje.

Alacsony termetű, örökzöld törpecserje. Bőrnemű levelei visszás-tojásdadok, felületük sima, szegélyük nem megvastagodó. Fonáki oldaluk fénytelen, barna mirigypontok nélküli. 3-12 virága fürtökben nyílik, a párta csupor alakú, színe fehér, a rövid pártacimpák piroslók. Bogyószerű csonthéjas termése piros.

A Medveszőlő, orvosi elterjedése

Törpecserjés hangavidékek, tűlevelű erdők. Európa, Ázsia, Észak-Amerika.

Hogyan gyűjtsük a Medveszőlő, orvosi gyógynövényt?

A növény levelét és leveles hajtását hasznosítják gyógyászati célokra, ezek egész évben szedhetők, mégis a legjobb késő nyáron gyűjteni. Hazánkban nem őshonos.

A Medveszőlő, orvosi hatóanyagai:

Fő hatóanyaga az arbutin és a metil-arbutin, de tartalmaz még cserzőanyagokat, flavonoidokat, iridoidokat is.

A Medveszőlő, orvosi felhasználása:

Kivonata, illetve a belőle előállított gyógykészítmények gyakran alkalmazott szerek a húgyutak enyhe baktériumos fertőzései ellen. Az antibakteriális hatás alapja a hidrokinon-tartalom, amely a testben először felszabadul az arbutinból, majd lúgos kémhatás mellett a vesében (megfelelő táplálkozás vagy kevés szódabikarbóna egyidejű adagolása révén) fejti ki hatását. Vizelethajtó sajátossága azonban a medveszőlőnek nincsen. Magas cserzőanyag-tartalma miatt a gyomor és bél nyálkahártyáját irritálhatja, hosszabb távú felhasználásnál hidrokinon-mérgezés is felléphet, ezért a drog tartósan csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. A homeopátiában hasonlóan a húgyutak bántalmainak kezelésére szolgál.

Tea: A medveszőlő teáját hideg vízzel kell elkészíteni, így mind a fertőtlenítő hatású anyagok, mind pedig a cserzőanyagok hatásai megmaradnak. Az elkészítés módja: 1 teáskanálnyi levelet negyed liter hideg vízzel leöntünk, és 4-6 órán át áztatjuk, olykor megkeverve. Ezt követi a szűrés. A húgyúti fertőzések kezelésekor javallott fogyasztása. A kezelés alatt bő folyadékbevitel szükséges.

A medveszőlő enyhe vizelethajtó és jó fertőtlenítő szer. Hólyag és vesegyulladás esetén alkalmazzák. Ajánlott még epekőbántalmak esetén, valamint baktériumok okozta enyhe húgyúti fertőzés kezelésére a kiegészítő terápia részeként.

Jó tudni a Medveszőlő, orvosiról!

Áldott állapotú nők és 2 éves kor alatti kisgyermekek ne fogyasszák! A medveszőlő teáját egy hétnél tovább ne fogyasszuk! Évente legfeljebb 5 kúra ajánlott! A növény magas cserzőanyag-tartalma az arra érzékenyeknél émelygést, hányást okozhat. Túladagolás és hosszan tartó alkalmazás során májbántalmak fordulhatnak elő.

Érdekesség a Medveszőlő, orvosi kapcsán:

Az észak-amerikai indiánok élelmiszerként termését és levelét fogyasztották, de pipadohányként is füstölték. A növény termését a medvék fogyasztják, innen a neve.

A Medveszőlő, orvosi az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.