Rebarbara, tenyeres

A Rebarbara, tenyeres népies neve:

Rebarbaragyökér.

A Rebarbara, tenyeres leírása

A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. A Kínából származó növényt hazánkban termesztik. Egy-, illetve többéves faja is létezik.

Nagy termetű növény, gyöktörzse répaszerű, levelei nagyok, tenyeresen karéjosak, a levelek tagolatlanok, de akár szárnyasan hasadtak is lehetnek. Virágzata füzérszerű, lepellevelek borítják, a 6 lepellevél a terméséréskor egyforma nagyságú.

A Rebarbara, tenyeres elterjedése

Közép-Európában néhol gyógy- és dísznövényként termesztik. Őshazája Kína.

Hogyan gyűjtsük a Rebarbara, tenyeres gyógynövényt?

Gyógyászati célokra a növény föld alatti szervét, a gyökértörzsét használják.

A Rebarbara, tenyeres hatóanyagai:

A rebarbara gyökértörzs tartalmaz antrakinon glikozid keveréket (reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok), diantron glikozidokat, cserzőanyagokat és flavonoidokat.

A Rebarbara, tenyeres felhasználása:

A drogot kis dózisban keserű-fűszeres ízénél fogva étvágyjavítóként és gyomor-bél hurut esetén használják fel. Az utóbbinál összehúzó hatása áll előtérben. Nagyobb adagban az antraglikozidok hatása érvényesül jobban, így a rebarbaragyökér enyhe hashajtó hatást fejt ki a vastagbélre, amit székrekedés esetén rövid ideig ki lehet használni. Más felhasználása már nem engedélyezett. Összehúzó, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásánál fogva alkoholos kivonatát külsőleg szájnyálkahártya- és fogínygyulladás esetén alkalmazzák. Homeopátiás készítményeit hasmenéses megbetegedések, gyerekek fogzási panaszai és viselkedési zavarai esetén adják. Az étkezési rebarbara gyökerét alacsony antranoid tartalma miatt nem használják gyógyászati célra.

A gyógyszertárakban különböző rebarbarából készült termékek szerezhetők be: kapható szirup, por, tinktúra formájában. Tea: Csészénként fél teáskanálnyi felaprított rebarbara gyökértörzset felöntünk forrásban lévő vízzel, majd 10-15 perc múlva leszűrjük. A hashajtó hatás kifejlődéséhez 8-12 óra szükséges.

Jó tudni a Rebarbara, tenyeresről!

Főzni nem szabad, mert sok oxálsavat tartalmaz! Várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyasszuk! Tilos alkalmazni bélszűkület, bélelzáródás, a bél akut gyulladásos megbetegedései esetén és 12 éves életkor alatt! A kúra orvosi felügyelet nélkül legfeljebb 1-2 hétig tarthat!

Érdekesség a Rebarbara, tenyeres kapcsán:

A növény szárát leveshez, gyümölcslevekhez, sütemények készítéséhez használhatják.

A Rebarbara, tenyeres az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, kétszikűek.