Ginkgo biloba (Páfrányfenyő)

A Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) népies neve:

Ginkó.

A Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) leírása

A páfrányfenyők (Ginkgoaceae) családjába tartozik. Lombhullató, kétlaki fa. A ginkgo az egyik leghosszabb életű fa: ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek, s ráadásul nagyon ősi faj is, egyszikű. Mintegy 200 millió évvel ezelőtt a földtörténeti őskorban fejlődhetett ki.

Kétlaki, lombhullató fa, levelei bőrszerűek, legyezőalakúak, villás erezetűek és mélyen bemetszettek, valamint osztottak. A 2-3 cm-es érett magvak héja húsos, később kellemetlen, rothadó szagú. Nőivarú egyedeket ezért csak ritkán ültetnek közterekre.

A Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) elterjedése

1730 óta dísznövényként, ma drognyerés céljából is terjesztik. Kínában őshonos növény.

Hogyan gyűjtsük a Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) gyógynövényt?

A ginkgonak a levelét használják gyógyászati célokra. Levele tavasztól őszig szedhető.

A Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) hatóanyagai:

A ginkgolevelek flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. A fő flavonoid összetevő a kvercetin és a kempferol. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén laktonok) (A, B, C és J) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik. A levélben található még ginkgolsav is, amelynek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle. A ginkgolsavat a levélből készült kivonat már nem tartalmazza.

A Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) felhasználása:

A kivonat többek között javítja a szellemi teljesítőképességet és a koncentráló készséget, a tanulókészséget, segíti az egyensúlyzavarok kiegyenlítődésének megszűntetését, fokozza a vér áramlási képességét, és megköti a káros oxigéngyököket. Alkalmazási területei elsősorban: Az emlékezés és a koncentráció zavaraival járó dementia, depressziós lehangoltság, és bizonyos hallás- illetve látászavarok kezelése, továbbá a perifériás artéria-elzáródásos betegségeknél a fájdalommentes időszakok meghosszabbítása. Homeopátiás készítményeit mandulagyulladás és fejfájás ellen alkalmazzák.

Kivonat: A friss levelekből készült kivonat értágító hatású. Tabletta: Javítja a vérkeringést. Tinktúra: Rossz vérkeringés esetén ajánlott.

Sokan alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására. A ginkgo levelei jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. A vizsgálatok kimutatták, hogy a ginkgo a flavonoidok hatása miatt jó értágító, így biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, és javítja az agyi vérellátást is. A kivonat javítja a szellemi teljesítőképességet és koncentráló készséget. Előszeretettel használják az öregkori elbutulás (demencia) ellen is. A ginkgofát a hagyományos kínai orvoslás és a népi gyógyászat ősidők óta használja. A ginkgo áltermését, „gyümölcsét” a kínaiak csemegeként is fogyasztják.

Jó tudni a Ginkgo biloba (Páfrányfenyő)-ről!

A levélben található ginkgolsav miatt – allergizáló és toxikus hatása is lehet -, nem ajánlott belőle teát főzni.

Érdekesség a Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) kapcsán:

A költészetben Goethe is megemlíti „Ginkgo biloba” c. versében. Kínában a magját 5000 éve használják a gyógyításban. A kétlaki fák közül inkább a porzósat ültetik szívesen kertekben, mert a termős fán beérő termések a földre hullva nagyon kellemetlen szagúak, amikor megromlanak, megerjednek.

a Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, tűlevelűek, lombos fák.