Fekete mustár

A Fekete mustár népies neve:

Barna mustár, francia mustár.

A Fekete mustár leírása

A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, egyéves növény. Szára akár az egy méteres magasságot is elérheti. Hazánkban a magjáért termesztik. Júniusban virágzik, termése pedig július-augusztusban érik.

Az alsó levelek lantosan, karéjosan szeldeltek, a felsők hosszúkásak, tagolatlanok. Sziromlevelei 8 mm hosszúak, a csészelevelek felállók. 4 élű, virágzati szárához simuló becőterméseinek csőre rövid, vékony. A magok íze kezdetben olajos, valamivel később égetően csípős.

A Fekete mustár elterjedése

Szántók, törmelékes területek, vízpartok. Hazája jobbára Dél- és Nyugat-Európa, csaknem világszerte termesztik.

Hogyan gyűjtsük a Fekete mustár gyógynövényt?

Gyógyászati célokra a növény magját használják, amelynek szedési ideje augusztusra esik.

A Fekete mustár hatóanyagai:

A növényi drog szinigrin glükozinolátot tartalmaz, melyből mirozináz enzim hatására sejtsérüléskor erős illatú allil-mustárolaj képződik. A magban még nyálka, zsíros olaj is megtalálható.

A Fekete mustár felhasználása:

Az allil-mustárolaj hatóanyag, erős vérkeringés-serkentő sajátossággal rendelkezik. A bőrbe dörzsölve reflexesen, a belső szervekre is kifejti hatását. Magas koncentrációban, vagy hosszú időn át történő alkalmazása hólyagképződéssel járó gyulladásokhoz vezet. Belsőleg gyomor-, bélpanaszokat okoz. A mustármag fogyasztása, például étkezési mustárként is, étvágyfokozó és emésztésserkentő és antibakteriális hatású. Homeopátiás felhasználási területei közé a felső-légúti és gyomor-bélrendszeri irritációk tartoznak.

Borogatás: Reumás bántalmak esetén a megőrölt fekete mustár magvakat borogatásként ajánlják.

Erős bőrvörösítő, vérkeringést serkentő tulajdonsággal rendelkezik. Az illó mustárolajat szeszes oldatban vagy kenőcsökben bedörzsölő szerként reumás fájdalmak, lumbágó és isiász kezelésére használják Ismert étvágyjavító hatása. Antibakteriális hatással is rendelkezik.

Jó tudni a Fekete mustárról!

Éréskor a magja könnyen kipereg.

Érdekesség a Fekete mustár kapcsán:

A mustárkrém fekete és fehér mustármagból készül.

Fekete mustár az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.