Hozzávalók: szeder, literenként 50 dkg cukor
A megtisztított szedret vászonruhában lecsurgatjuk, majd a levet lassú tűzön felfőzzük. Literenként 50 dkg cukrot adunk hozzá, 2-3 percre felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Legvégül üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk. Ízletes üdítőital.
Kapcsolódó bejegyzések
- Málnalekvár Hozzávalók: 1 kg málna, 70 dkg cukor
Elkészítés: A friss málnát összekeverjük a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt, forráspontig melegítjük, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap szitán átpasszírozzuk, 15 percig főzzük, közben […]
- Mandula A Mandula népies neve:
-
A Mandula leírása
Kedvező életkörülmények között fa, de cserjeként is elterjedt. Hosszúkás, tompa csúcsú levelei vannak, melyek hosszúsága 3-4-szerese szélességüknek. A virágok lombfakadás előtt nyílnak. A […]
- Szederszörp Hozzávalók: 1,5 kg szeder, víz, cukor
Elkészítése: A gondosan megmosott és kiválogatott szedret fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk és félórán át főzzük, majd összeturmixoljuk, és egy napot állni […]
- Kamilla, orvosi székfű A Kamilla, orvosi székfű népies neve:
Orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, szentivánpipitér, szüzekanyja, anyaméhfű, teafű, piperefű.
A Kamilla, orvosi székfű leírása
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. […]
- Sóskasaláta Hozzávalók: 30 dkg sóska, 1 csomag piros retek, 2 db sárgarépa, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál mustár, citrom, só, fehérbors, 15 dkg füstölt sajt
Elkészítés: Mossa meg alaposan a sóskát, vegye le a levélnyeleket, és vágja össze […]