A keserűanyag elnevezés tulajdonképpen nem vegyi meghatározás, mert szubjektív íz-érzékelésen alapul, legtöbbjük terpén származék. Ma általában vegyileg közömbös anyagot értenek e név alatt, de idetartoznak még bizonyos glikozidák, alkaloidák, sőt bizonyos toxinok is. Jelentős mértékben használja a keserűanyagokat pl. a likőripar. Az emésztőrendszerre való hatásuk az illóolajokéhoz hasonló, étkezés előtt fél órával célszerű az alkalmazásuk. Gyomor és bélzavaroknál elsősorban étvágygerjesztőnek használják, a nyálkatermelést fokozzák, és az emésztőnedvek elválasztását fokozzák, ezenkívül (Folytatásos cikk …)
Szedés, termesztés, tárolás


Annak érdekében, hogy hatásosak legyenek a növényi gyógyformák (gyógytermékek), a gyógynövényeknek tartalmazniuk kell hatóanyagaik lehető legteljesebb (optimális) mennyiségét, illetve minőségét. A gyógynövények hatóereje több tényezőtől függ: A fajtól A termőhelytől és az éghajlati viszonyoktól A begyűjtés időpontjától A Szárítás és tartósítás módjától A tárolás feltételeitől A tárolás formájától A tárolás időtartamától Akár magunk gyűjtjük be gyógynövényeinket, akár boltban vásároljuk meg őket, jó ha tisztában vagyunk azokkal a tényezőkkel, amelyek befolyásolják (Folytatásos cikk …)