Szederszörp

Hozzávalók: 1,5 kg szeder, víz, cukor

Elkészítése: A gondosan megmosott és kiválogatott szedret fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk és félórán át főzzük, majd összeturmixoljuk, és egy napot állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és literenként 0,5 kg cukrot adunk hozzá. Felforraljuk, 10 percig főzzük, majd üvegekbe öntjük és légmentesen lezárjuk.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Piri néni bodzalekvárja Hozzávalók: érett, fekete bodza, cukor, víz Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé […]
  • Áfonya, vörös Az Áfonya, vörös népies neve: Havasi meggy, kövi málna Az Áfonya, vörös leírása Virágzata illatos csüngő fürt. Kocsánya rövid, pártája 8-10 mm hosszú, harang alakú, négy cimpájú fehér vagy rózsaszín. Lisztes bogyószerű termései […]
  • Borsmenta koktél (alkoholmentes) Hozzávalók: 3 kanál cukor, 6 dl tej, 5 kanál menta szirup, 1 dl tejszín, 5 borsmenta levél A tejet, a cukrot és a mentaszirupot keverjük össze, majd tegyük fagyasztás céljából kisméretű zacskókba. A mélyhűtőben hagyjuk, amíg meg nem […]
  • Aranyvessző, közönséges Az Aranyvessző, közönséges népies neve: Aranyos ruta, jágerkender, erősrojt, aranyos istápfű, aranyvessző. Az Aranyvessző, közönséges leírása A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Elterjedése leginkább vágások mellett, […]
  • Fejes káposzta A Fejes káposzta népies neve: A Fejes káposzta leírása A káposzta ismert zöldségünk, a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves növény. Több fajtája ismert. Hazánkban a XII. -XIII. század környéke óta […]