Ribiszke bor

Általában piros ribiszkéből készítik. A tisztított ribizlit szárral együtt ledaráljuk, 48 órát pihentetjük, majd préseljük. Az így nyert levet lemérjük, ehhez literenként 50 dkg cukrot és 2 liter vizet mérünk. Ezt nem adjuk hozzá, hanem körülbelül 40 °C-ig felmelegítjük, majd a sajtoláskor visszamaradó törkölyre öntve fellazítjuk azt, és 24 órát pihentetjük. A cukrot 2-3 részletben adjuk hozzá, úgy, hogy a léből kimerjük azt a mennyiséget, amelyben a cukrot feloldjuk. Az első rész cukrot az erjesztés kezdetén, a másodikat a zajos erjedést követően, majd a harmadik részt 6-8 nap múlva adjuk hozzá. Kotyogó használatával a levegőt kizárjuk.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gyömbérsör A gyömbérsör alkoholmentes ital. Egy bő hét alatt lehet elkészíteni. Tegyünk egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 4,5 dl melegvizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál cukrot. Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg […]
  • Erdei szederlé Hozzávalók: szeder, literenként 50 dkg cukor A megtisztított szedret vászonruhában lecsurgatjuk, majd a levet lassú tűzön felfőzzük. Literenként 50 dkg cukrot adunk hozzá, 2-3 percre felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Legvégül […]
  • Málnaturmix Hozzávalók és elkészítés: 50 dkg málna, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 5 dkg cukor A málnát összetörjük a turmixgépben, majd a többi hozzávalóval tovább turmixoljuk. Hűtőben hűtsük le.
  • Bodzaturmix (alkoholmentes) Hozzávalók: 0,5 liter bodzalé, 1 liter tej, 2 citrom leve, 10 dkg cukor, őrölt fahéj Összeturmixoljuk a fenti hozzávalókat (citromlé és fahéj ízlés szerint), és hűtőszekrényben lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk a tetejére. […]
  • Bodzalé 4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak […]