Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin , 12 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 1-2 ek tejföl vagy pici tej, csipet só, 1/2 tasak sütőpor
Töltelék: 1 kg alma, 10-15 dkg őrölt mák, cukor, vaníliás cukor, a tojások felvert habja
Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd hideg helyre tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
Az almát megpucoljuk, lereszeljük, levét kinyomkodjuk, cukorral, a darált mákkal összekeverjük. A tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, vajazott, lisztezett tepsibe tesszük. A tésztára kenjük a tölteléket, kb. 20-25 percig sütjük. Közben keményre felverjük a tojásfehérjéket, majd porcukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. A félig sült süteményre rákenjük a felvert, cukrozott tojáshabot, majd lassú tűznél sütjük tovább, amíg megpirul a tojáshab a sütemény tetején.
Kapcsolódó bejegyzések
- Fehérjék
A fehérjék (mucinok) az élő természet egyik fő alkotó eleme.
Gyógynövény - Amin, kolintartalom
Az aminok olyan szerves vegyületek, amelyek nitrogént tartalmaznak. Amin jelenlétét a növény gyakran jellemző illattal jelzi (bryona […]
- Metélőhagyma A Metélőhagyma népies neve:
Snidling, pázsithagyma, pázsitfű
A Metélőhagyma leírása
A hagymafélék családjába tartozik, a korai tavasz első hírnöke. Hengeres szárral rendelkezik, alul kerekded zöld vagy szürkészöld levelek fogják közre. […]
- Fekete retek A Fekete retek népies neve:
Kerti retek.
A Fekete retek leírása
A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető.
A Fekete retek elterjedése
-
Hogyan gyűjtsük a Fekete […]
- Sóskafőzelék Hozzávalók: sóska, olaj, tejföl, liszt, cukor, vöröshagyma, kevés só
Elkészítés: A sóskát alaposan mossa meg, tépje le a levélnyeleket. A forró olajon dinszteljen meg egy kis fej összevágott vöröshagymát, majd adja hozzá a sóskát. […]
- Ribiszke lekvár 4 kg megtisztított ribizlit megmosunk, puhára főzünk, és szitán áttörünk. Az így kapott gyümölcspépet 2 kg cukorral folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük. Végül üvegbe tesszük, kevés tartósítóval kezeljük, majd légmentesen […]