Vérfű, őszi

A Vérfű, őszi népies neve:

Vérharmatfű, vérszopóka.

A Vérfű, őszi leírása

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Nyirkos rétek, erdők, lápok évelő növénye. Kaszattermése van.

Páratlanul szárnyalt levelei tőlevélrózsát alkotnak, a csupasz levélkék hosszú nyelűek, tojásdadok, fonákuk világoszöld, mindkét oldalon több mint 12 fog látható. A virágok tömött, hosszúkás-tojásdad fejecskében nyílnak, többnyire kétivarúak, sötét barnáspiros 4 cimpájú csészével, sziromlevelük nincs.

A Vérfű, őszi elterjedése

Nedves rétek, mocsárrétek. Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában honos.

Hogyan gyűjtsük a Vérfű, őszi gyógynövényt?

Gyógyászati célokra a növény virágzó hajtását hasznosítják, melyet július-augusztusban gyűjtenek.

A Vérfű, őszi hatóanyagai:

A növény triterpén glikozidokat (szangviszorbint), cseranyagokat (ellagitanninokat), flavonoidokat tartalmaz.

A Vérfű, őszi felhasználása:

Hatóanyag tartalma alapján a növény jelentős a népi gyógyászatban: a virágos hajtás és a gyökér hasmenés ellen, valamint vérzéscsillapító-szerként hatékony, erős menstruáció kezelésére is használatos. A növény neve is utal felhasználására. A homeopátia görcsoldószerként, változáskori köztes vérzések és hasmenéssel járó megbetegedések kezelésére alkalmazza. A friss, zsenge levelek fűszerként is szolgálhatnak, a kis vérfű leveleit előnyben részesítik.

Tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi összeaprított vérfűlevelet, majd 5-6 perc elteltével leszűrjük. Hasmenés és erős havivérzés okozta panaszok ellen jó. Külsőleg aranyér ellen alkalmazható.

Közismert jó vérzéscsillapító hatása, ezért erős menstruációs vérzés esetén alkalmazzák. Természetesen a vérzést kiváltó okot orvosi kivizsgálással tisztázni kell használata előtt mindenképpen. A növény hasmenés és külsőleg aranyér ellen is használ. A népi gyógyászatban a pépesített szára gyakran használatos külsőleg fekélyek és sebek gyógyítására.

Jó tudni a Vérfű, ősziről!

Az őszi vérfű rokona a kisebb vérfű (Sanguisorba minor Scop.) és a lágytövisű vérfű (Sanguisorba muricata A. Gr.). Gyűjtés közben az őszi vérfű könnyen összetéveszthető a fent említett kevésbé hatékony vérfűfajtákkal.

Érdekesség a Vérfű, őszi kapcsán:

Tompa Mihály szerint mesés növény. A népi hiedelem szerint poralakban felszippantva hatékony orrvérzés esetén.

A Vérfű, őszi az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 4 sziromlevél.