Szelídgesztenye

A Szelídgesztenye népies neve:

Édes gesztenye

A Szelídgesztenye leírása

A szelídgesztenye 30 méter magasra is megnőhet. Előfordul 200-300 éves fa is. A szelídgesztenye a fagyokat jól tűri, de hideg helyen a termése nem érik be. A meszes talajon a növény lombja megsárgul. Virágai június-júliusban nyílnak, termése októberre érik be. A szelíd gesztenye igen hasznos növény, a bükk félék családjába tartozik. Levelei széles lándzsásak, fényesen bőrszerűek, szélükön élesen fogasak. A levelek fiatalon szőrösek, később kopaszak. Porzós, hímnős virágai felálló fehéres barkák. A fa csúcsán nagyrészt sárga porzók nyílnak, mely a fa virágzatát adja, később ezek a porzós virágok alakulnak át terméssé, mely a fényesen barna, makkszerű gesztenye lesz. Alapjánál zöld termős virágok találhatóak, melyek később nyílnak mint a porzós virágai.

A Szelídgesztenye elterjedése

Dél-Európa, Délnyugat Ázsia lombhullató erdőiben honos. Magyarországra állítólag még a rómaiak vagy a törökök hozták be, azonban bebizonyosodott, hogy a szelídgesztenyék akkor már itt álltak. Magyarországon a Dunakanyarban, a Mecsekben valamint az Alpok alján találhatóak nagyobb szelídgesztenye állományok.

Hogyan gyűjtsük a Szelídgesztenye gyógynövényt?

Októberben a termését gyűjtik, drogja a szárított levélben található.

A Szelídgesztenye hatóanyagai:

Drogja a Castaneae folium, mely a szárított levélben található.

Hogyan gyűjtsük a Szelídgesztenye gyógynövényt?

Cseranyagok közül elsősorban az ellagitanninok ezen kívül még flavonoidok találhatóak meg a szelídgesztenyében.

A Szelídgesztenye felhasználása:

A szelídgesztenye drogját köhögéscsillapításra, köptetésre használták fel, ám napjainkban ez már nem jellemző, néhány teakeverékben alkalmazzák csupán. Homeopátiában görcsös köhögés és végbélgyulladás kezelésében használatos. Keményítőben gazdag magvaiból gesztenyelisztet őröltek, ebből különböző tészták készültek vagy kenyérként sütötték és fogyasztották. A szelídgesztenye kedvelt méhlegelő, méze ízletes, egészséges.

Jó tudni a Szelídgesztenyéről!

A legősibb szelídgesztenye állomány Zengővárkony természetvédelmi területén található.

Érdekesség a Szelídgesztenye kapcsán:

A gesztenyepüré tejszínhabbal szinte csak Európában, azon belül is a Monarchia országaiban ismert és kedvelt édesség.

A Szelídgesztenye az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, lomblevelűek.

Cimkék: Édes gesztenyegyógynövénySzelídgesztenye