Indás ínfű

Az Indás ínfű népies neve:

Népies elnevezése nem ismert.

Az Indás ínfű leírása

Előfordulhat váltott irányú csavaros növésben is, ebben az esetben szabálytalan fénycsíkokat, foltokat mutat. Balzsamos illata és keserű íze van. Virágai általában kékek, de elfordulhat rózsaszín vagy ritkán fehér ajakos virágzattal is. A virágok kettesével, hatosával álörvökben nyílnak a felső szárlevelek hónaljában és hengeres álfüzért alkotnak. Májustól augusztusig virágzik.

Az indás ínfű a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának az árvacsalán-virágúak (Lamiales) rendjéhez, ezen belül az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjához tartozik. Évelő növény 10-15 centiméter magasra nő. A növény rövid, leveles sarjakat nevelő,  tőlevél-rózsás növény.

Az Indás ínfű elterjedése

Dél-Európa kivételével egész Európában elterjedt. Rétek, erdők jellegzetes növénye. 1700 m magasságig elél. Az üde, laza, tápanyagban gazdag talajon érzi jól magát.

Hogyan gyűjtsük az Indás ínfű gyógynövényt?

Az Indás ínfű hatóanyagai:

A hatóanyagai között megtalálhatóak az iridoid-glikozidok valamint az ajugol, diterpén keserűanyagok és a fitoekdizonok. Jellemző cseranyaga a rozmaringsav.

Drogja az ajugae herba ami a föld feletti szárított növényben található meg.

Az Indás ínfű felhasználása:

Az indás ínfüvet a népi gyógyászatban máj- és epebántalmakra használják, ugyan napjainkban már elvétve. Öblögetéssel a szájüreg és a torok gyulladására is hatásos segítség.

A homeopátia anyagcsere zavarokra alkalmazza.

Jó tudni az Indás ínfűről!

Érdekesség az Indás ínfű kapcsán:

Az Indás ínfű az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Kék, kétoldali szimmetriájú virágok.