Mogyoró, közönséges

A Mogyoró, közönséges népies neve:

Mogyorófa.

A Mogyoró, közönséges leírása

A nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozik. Erdők, cserjések gyakori vadon élő cserjéje és konyhakertek közkedvelt bokra. Termése kiváló csemege.

Bokor, kerekded, szív alakú levelekkel. Gyakran többcsúcsú levelei kétszeresen durván fűrészeltek, mindkét oldaluk molyhosan szőrös. A porzós virágok csüngő barkák, a bibés virágok pikkelylevelekkel fedettek, csak a piros bibe nyúlik ki. A termést körülvevő kupacs szabálytalanul tépett.

A Mogyoró, közönséges elterjedése

Erdőszélek, cserjések. Európában és Kis-Ázsiában honos.

Hogyan gyűjtsük a Mogyoró, közönséges gyógynövényt?

A növény levelét használják gyógyászati célokra, melynek gyűjtési ideje június-július.

A Mogyoró, közönséges hatóanyagai:

A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket, illóolajat tartalmaz.

A Mogyoró, közönséges felhasználása:

A drogot (a leveleket, de még a kérget is) a varázsmogyoró levele helyett (hamisításra?) használják a visszérgyulladás és aranyér kezelésére. Ezenkívül gyenge epehajtó hatást tulajdonítanak neki. Ízjavítóként élvezeti teakeverékekben is megtalálható. Szőrös levelei az ízhatás mellett megakadályozzák a tea összetevőinek egymáshoz kapcsolódását. A mogyoróolaj értékes étolaj is egyben.

Tea: Jó izzasztó hatású. Ülőfürdő: Aranyeres bántalmak, illetve visszércsomók esetén ajánlott.

Hatóanyagainak köszönhetően jó izzasztó, vizelethajtó növény. Használata a népi gyógyászatban külsőleg aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként ajánlott, valamint visszércsomók kezelésére. Alkalmazzák toroköblítőként is.

Jó tudni a Mogyoró, közönségesről!

A mogyoróbokor olajos termésének mértéktelen fogyasztása bőrkiütésekhez vezethet.

Érdekesség a Mogyoró, közönséges:

Fáját régóta hasznosítják szerszámnyélnek. Olajos terméséből sokféle édesipari termék készül, mogyorókrém, csoki, fagylalt, puding.

A Mogyoró, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, lomblevelűek.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vitaminok, ásványi anyagok A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, […]
  • Vérfű, kis A Vérfű, kis népies neve: Csabaíre, pimpernel A Vérfű, kis leírása Szélporzású növény, termése az aszmag. A kis vérfű a vérfű nemzetség tagja, évelő növény és ehető. 20-90 cm magasra növő, illatos levelű növény. Levelei tőrózsát […]
  • Cickafark, közönséges A Cickafark népies neve: Cickafarkkóró, cickóró, csontvirág, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, orvosi cickafark. A Cickafark, közönséges leírása A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Legelőkön, réteken, utak mentén gyakori, […]
  • Cserszömörce A Cserszömörce népies neve: Szumák, cserzőfa, szömörcefa. A Cserszömörce leírása A szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozik. Hazánkban a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben található, de élénk sárgába, majd tűzvörösbe váltó […]
  • Fehér árvacsalán A Fehér árvacsalán népies neve: Holtcsalán, méhfű, peregtető, szelídcsalán, macskaparéj. A Fehér árvacsalán leírása Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Erdők szélén és utak mentén gyakori, évelő növény. Csalánra […]