Borbolya, közönséges

A Borbolya, közönséges népies neve:

Sóskafa, borbolyabokor, leánysom, sóskaborbolya.

A Borbolya, közönséges leírása

A sóskafélék (Berberidaceae) családjába tartozik. Száraz, napos, bozótos helyeken, rekettyésekben élő, 2-3 m magas, tövises cserje. Április-májusban virágzik.

Lombhullató cserje. Levéltövisei többnyire hármasak, de 1-7-esével is állhatnak. Csomósan elhelyezkedő levelei visszás-tojásdadok. Virágai lecsüngő fürtökben nyílnak a hajtásokon, a sziromlevelek száma 6, csak a végálló virágok ötágúak. Piros, mintegy 1 cm hosszú, savanykás bogyótermései bogyókásak, hengeresek, egy-két barnáspiros maggal.

A Borbolya, közönséges elterjedése

Száraz cserjésekben, tölgyesekben, Nyugat-, Közép- és Dél-Európán át Nyugat-Ázsiáig honos. Mivel a gabonarozsda köztes növénye, helyenként kiirtották.

Hogyan gyűjtsük a Borbolya, közönséges gyógynövényt?

A cserje érett, piros termését, vékony gyökereit, valamint a vastag gyökerek kérgét gyűjtik. A termés vörös színű, savanyú ízű bogyó, amely augusztus, szeptember folyamán érik.

A Borbolya, közönséges hatóanyagai:

Gyökér- és kéregdrog, a következő anyagokat tartalmazza: izokinolin alkaloidok mint a berbamin, berberin, oxiakantin, palmatin. A bogyótermés C vitamint, karotinoidokat, antociánokat, cukrot, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz.

A Borbolya, közönséges felhasználása:

Az érett termések gyakorlatilag alkaloidmentesek és jó C-vitamin források. A csipkebogyóhoz hasonlóan lekvárt és frissítő italokat készítenek belőlük. Emellett enyhe hashajtó hatásúak is és segítenek az étvágytalanságon. Napjainkban főként homeopátiás készítményeit alkalmazzák, például reumás megbetegedések, vesekő-, máj- és epebántalmak, bőrpanaszok enyhítésére.

Tea: 2-3 dl vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított, összeaprított borbolyalevelet, és hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.

Az orvostudomány szerint a borbolya kedvező hatását főleg berberin (alkaloid) hatóanyagának köszönheti, melynek jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van. A borbolyából készített tea simaizom görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. Fájdalmas menstruáció esetén is használható. Az érett termések alkaloidot alig tartalmaznak, meghűléses megbetegedésekben alkalmazhatók, enyhe hashajtó hatásúak.

Jó tudni a Borbolya, közönségesről!

Csak az érett termésben bomlanak fel az alkaloidok. Túladagolás esetén hányinger, hasmenés, vesepanasz alakulhat ki. A közönséges borbolyához hasonlító japán borbolya magja alkaloidot tartalmaz, ezért fogyasztása nem javasolt.

Érdekesség a Borbolya, közönséges kapcsán:

A borbolyából készítenek gyümölcslevet és lekvárt is.

A Borbolya, közönséges az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, több mint 5 sziromlevél.