Turbolya, zamatos

A Turbolya, zamatos népies neve:

Illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édes petrezselyem.

A Turbolya, zamatos leírása

Édeskés ízű, ánizsos illatú, fűszernövényként elterjedt egynyári növény. Vékony levelei szárnyasan összetettek, a petrezselyemhez hasonlatosak, virágzata összetetten ernyős, kis fehér virágzatú. Gyors növekedésű növény.

A Turbolya, zamatos elterjedése

Elvadulva az egész Kárpát-medencében elterjedt, de jellemzően Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia kedvelt fűszernövénye. Akácosok aljnövényzeteként él elvadulva, de közkedveltsége miatt termesztik is.

Hogyan gyűjtsük a Turbolya, zamatos gyógynövényt?

Konyhai felhasználásban frissen és szárított formában is elterjedt.

A Turbolya, zamatos hatóanyagai:

Hatóanyagai között megtalálható az illóolaj metil-kavikollal (esztragol) és a flavonoidok is. Drogja a cerefolii herba, a friss, virágzó leveles hajtás.

A Turbolya, zamatos felhasználása:

A népi gyógyászatban vizelethajtásra és emésztésserkentésre használt növény. Tavaszi léböjt kúrákhoz a présnedvét előszeretettel használják. Termései régebben krónikus ekcémák, TBC és görvélykór gyógyításához nyújtottak segítséget.

Jó tudni a Turbolya, zamatosról!

Érdekesség a Turbolya, zamatos kapcsán:

A Turbolya, zamatos az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.