Turbolya, zamatos

A Turbolya, zamatos népies neve: Illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édes petrezselyem. A Turbolya, zamatos leírása Édeskés ízű, ánizsos illatú, fűszernövényként elterjedt egynyári növény. Vékony levelei szárnyasan összetettek, a petrezselyemhez hasonlatosak, virágzata összetetten ernyős, kis fehér virágzatú. Gyors növekedésű növény. A Turbolya, zamatos elterjedése Elvadulva az egész Kárpát-medencében elterjedt, de jellemzően Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia kedvelt fűszernövénye. Akácosok aljnövényzeteként él elvadulva, de közkedveltsége miatt termesztik is. Hogyan gyűjtsük a Turbolya, zamatos gyógynövényt? Konyhai felhasználásban frissen és szárított formában is elterjedt. A Turbolya, zamatos hatóanyagai: Hatóanyagai között megtalálható az illóolaj metil-kavikollal (esztragol) és a flavonoidok is. Drogja a cerefolii herba, a friss, virágzó leveles hajtás. A Turbolya, zamatos felhasználása: A népi gyógyászatban vizelethajtásra és emésztésserkentésre használt növény. Tavaszi léböjt kúrákhoz a …

Tudjon meg többet ➢