Szilfa

A Szilfa népies neve:

Kopasz vagy mezei szil.

A Szilfa leírása

Kétszeresen fűrészelt levelei aszimmetrikusak, a levélnyéllel derékszöget zárnak be.  Az erezet villás elágazásainál szőrös. A levelek felső oldala csupasz és fényes. Március-áprilisban virágzik. Virágzata fehéres bibéjű, ernyőszerű és bogas. Termése úgynevezett szárnyas makk.

Szilfafélék családjába tartozik, ismert kopasz vagy mezei szil néven is. A szil 20-30 méter magasra nő, lombhullató fa. Koronája változatos, keskeny, boltozatos. A kérge barnásszürke, hosszú, mély barázdákkal és bordákkal. Csupasz ágain parafacsíkok figyelhetőek meg.

A Szilfa elterjedése

Délnyugat-Ázsiában és Északnyugat Afrikában honos növény. Európában inkább délen és a mérsékelt éghajlaton található, elterjedése jellemzően az árterületeken, folyóvölgyekben gyakori. Közép-Európa északnyugati részén nem található. Hegyvidékekben legfeljebb 600 méteres magasságig emelkedik.

Hogyan gyűjtsük a Szilfa gyógynövényt?

A Szilfa hatóanyagai:

Cseranyagok, nyálkaanyagok, klorogénsav, ß-szitoszterol.

Drogja a fiatal ágak belső kérgén található, Ulmi cortex.

A Szilfa felhasználása:

A cseranyag tartalma miatt elsősorban összehúzó hatása miatt alkalmazzák, bár napjainkban egyre kevésbé használják. Belsőleg hasmenés és emésztési problémákra alkalmazható, míg külsőleg sebek és krónikus ekcéma kezelése javasolt.

Jó tudni a Szilfáról!

Homeopátiás készítményekben a kéz és lábfej ízületeinek reumás fájdalmait enyhítik.

Érdekesség a Szilfa kapcsán:

A Szilfa az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Zöld vagy nem feltűnő virágok, lomblevelűek.