Paradicsom

A Paradicsom népies neve:

paradicska, tomata, tomató

A Paradicsom leírása

A paradicsom a konyhakertek kedvelt zöldségféléje, hiszen felhasználhatósága sokoldalú, termése íze miatt kedvelt, magában is fogyasztható.

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó, mirigyszőrös növény. Levelei félbeszárnyaltak. Virágai pártacsöve rövid, 5-6 kihegyezett pártacimpával. Húsos, lédús bogyótermése fajtánként különbözik, azonban mindnek magas a likopin értéke, valamint vitaminokban igen gazdag növény.

A Paradicsom elterjedése

Dél-Amerikából származó kultúrnövény. Európába, ezáltal hazánkba is a XVI. század környékén spanyol, portugál és olasz segítséggel jutott el. Ma már az egész világon termesztik.

Hogyan gyűjtsük a Paradicsom gyógynövényt?

A növény szára mérgező, ezért csak a termése fogyasztható, de az is jellemzően érett állapotban. Az éretlen gyümölcsét savanyítással tartósítják, így lebomlik a szolanin tartalma, ami az érés folyamán is felbomlik.

A Paradicsom hatóanyagai:

Gyógyhatása a gombás fertőzésekben teljesedik ki a tomatin nevű alkaloidja jóvoltából. Hatóanyagai között megtalálható a zöld növényi részekben a szteroid-alkaloid-glikozidok, mint például a tomatin és a szolanin. A szolanin egészségre káros, mérgező vegyület. A termésekben karotinoidok találhatóak, mint a likopin. A paradicsom fontos likopin forrás.

Hogyan gyűjtsük a Paradicsom gyógynövényt?

Drogja a karotinoidok közé tartozó likopin, amelyet az érett termésből izolálnak. Lycopersici herba a növény friss virágzásakor gyűjtött, föld feletti részei.

A Paradicsom felhasználása:

A konyhai felhasználáson kívül a paradicsom magas likopin tartalma miatt táplálékkiegészítők egyik alapanyaga. A piros termés magas antioxidáns tartalma miatt a szabad gyökök elleni védekezésben jelentős szerepet játszanak. Megelőző szerepe van a szívinfarktus kialakulásában és egyes tumorsejtek kifejlődésében.

A homeopátia a herbáját légúti megbetegedésekre valamint izom és ideg fájdalmakra alkalmazza.

Jó tudni a Paradicsomról!

A paradicsom szára mérgező, fogyasztásra kizárólag a gyümölcse alkalmas. A paradicsomot konzerválják érett és zöld formájában is. Előfordulhat, hogy a paradicsom termésének bőrét (héját) nehezen emészti a gyomor, ebben az esetben érdemes meghámozni. Legegyszerűbben ezt úgy érhetjük el, ha a paradicsomot magát forrásban lévő vízbe dobjuk, ekkor megpattan a bőre és könnyedén lehúzható.

Érdekesség a Paradicsom kapcsán:

A paradicsom zölden fogyasztva veszélyes a magas szolanin tartalma miatt. A paradicsom tápértéke főzve magasabb, mert az igen értékes likopin könnyebben ki tud szabadulni a rostok közül.

A Paradicsom az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.