Gyógynövényhatározó .hu »

Paradicsomos káposztafőzelék

Hozzávalók: 1 fej káposzta, 30 dkg burgonya, 2 gerezd fokhagyma, paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, köménymag, bors, só Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megpirítjuk olajon, majd a kockákra vágott burgonyát is hozzáadjuk. Néhány percig együtt pirítjuk a hagymával, és sós vízzel felöntjük. Miután megpuhult a burgonya, szűrőkanállal kiszedjük, összetörjük, és elkeverjük a paradicsompürével. A főzővízben megfőzzük a csíkokra vágott vagy lereszelt káposztát, utána a paradicsomos krumplipürével besűrítjük a főzeléket. (Folytatásos cikk …)

Pesto szósz készítése

Hozzávalók: 30-50 db friss bazsalikomlevél, 30-40 dkg reszelt parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, só Mossuk meg a bazsalikom leveleket, majd turmix vagy mozsár segítségével pépesítsük sóval és a fokhagyma gerezdekkel együtt. E munkafolyamat közben adagoljuk hozzá a reszelt parmezán sajtot, végül adjuk hozzá az olívaolajat.

Piri néni bodzalekvárja

Hozzávalók: érett, fekete bodza, cukor, víz Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük és száraz gőzbe rakjuk.

Rántott petrezselyem levél

Az alaposan megmosott petrezselyemlevelet szárán hagyjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.

Rebarbara édesen

Hozzávalók: 3 kg rebarbara, 2 liter víz, 1,2 kg cukor, 1 db citrom reszelt héja Elkészítés: A meghámozott rebarbarát apró darabokra vágjuk, hozzáadjuk a cukrot és a 2 liter vízzel felforraljuk. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Hidegen és melegen is fogyasztható!

Reteksaláta sajttal

Hozzávalók: 1 db közepes méretű fekete retek, só, sajt, néhány darab ecetes uborka, olívaolaj, fehérbors, cukor, citromlé, víz. Elkészítés: A vízből, só, cukor, olívaolaj, fehérbors, citromlé hozzáadásával salátalevet készítünk. Előzőleg a retket meghámozzuk, legyaluljuk és besózzuk. Az ecetes uborkát szintén legyaluljuk, vagy vékony szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. Végül a retket, az uborkát és a sajtot elkeverjük egymással, majd ráöntjük a már előre elkészített salátalevet.

Ribiszke bor

Általában piros ribiszkéből készítik. A tisztított ribizlit szárral együtt ledaráljuk, 48 órát pihentetjük, majd préseljük. Az így nyert levet lemérjük, ehhez literenként 50 dkg cukrot és 2 liter vizet mérünk. Ezt nem adjuk hozzá, hanem körülbelül 40 °C-ig felmelegítjük, majd a sajtoláskor visszamaradó törkölyre öntve fellazítjuk azt, és 24 órát pihentetjük. A cukrot 2-3 részletben adjuk hozzá, úgy, hogy a léből kimerjük azt a mennyiséget, amelyben a cukrot feloldjuk. Az (Folytatásos cikk …)

Ribiszke lekvár

4 kg megtisztított ribizlit megmosunk, puhára főzünk, és szitán áttörünk. Az így kapott gyümölcspépet 2 kg cukorral folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük. Végül üvegbe tesszük, kevés tartósítóval kezeljük, majd légmentesen lezárjuk.

Ribiszke szörp

Hozzávalók: 1 kg ribizli, cukor Elkészítés: Megtisztítjuk és megmossuk a ribizlit, összeturmixoljuk, és hűvös helyen egy napig pihenni hagyjuk. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 15-20 percig kis lángon főzzük, majd üvegekbe töltjük, és azonnal légmentesen lezárjuk.

Ribiszke turmix

Hozzávalók és elkészítés: 20 dkg ribizli, 3 dl hideg tej, 2 dl tejszín, ízlés szerint cukor Elkészítés: Először a ribizlit, majd a többi hozzávalót turmixoljuk össze, és töltsük előre lehűtött poharakba.

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z