Gyógynövényhatározó .hu »

Korianderes csirkesaláta

Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 1 fej lilakáposzta, 2 evőkanál olívaolaj, grillfűszerkeverék, 2 evőkanál borecet, 1 kávéskanál barnacukor, 1 kávéskanál őrölt koriandermag, só, fehér bors Elkészítés: A tisztított és megmosott csirkemellet csíkokra felvágjuk, sóval, fehér borssal és a grillfűszerrel fűszerezzük. A lilakáposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, megsózzuk. A forró olívaolajban megsütjük a húsdarabokat, majd az ecetet, a cukrot és az olívaolajat elkeverjük egymással, és a káposztára öntjük. Hozzáadjuk az őrölt koriandermagot, s végül (Folytatásos cikk …)

Libasült borsikafűvel

Hozzávalók: 1 kisebb pecsenyeliba, pecsenyefűszer, só, borsikafű Elkészítés: A megtisztított és megmosott pecsenyelibát jól megsózzuk, és beleforgatjuk kívül-belül a pecsenyefűszer-keverékbe, majd a hűtőben 1 napig állni hagyjuk. Másnap tepsibe tesszük, alá és mellé friss vagy szárított borsikafüvet teszünk. Kevés vizet öntünk alá, és saját levével locsolgatva sütőben megsütjük. A megsült libához ajánlott párolt vörös káposztát tálalni.

Majoránna

A Majoránna népies neve: pecsenyevirág, majoranna Majoránna leírása Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, mediterrán vidékeken őshonos, nálunk termesztett egyéves fűszernövény. Íze kellemes. Fűszeres illatú, szürkén molyhos növény. Levelei kerek-tojásdadok. Fehéres vagy rózsaszín virágai mintegy 4 mm hosszúak, a tömötten egymásra simuló murvalevelek hónaljában, illetve végálló álfüzérben nyílnak. Majoránna elterjedése Hazája Észak-Afrika, Délnyugat-Ázsia. Fűszernövényként termesztik, ritkán elvadul. Hogyan gyűjtsük a Majoránna gyógynövényt? A növény évente kétszer aratható, virágos leveles szárát július-augusztus (Folytatásos cikk …)

Málnalé

Mossunk meg alaposan 3 kg érett málnát és gyümölcscentrifugával préseljük ki, majd adjunk hozzá 400 g cukrot, és főzzük 60 percen át. Ezt követően töltsük üvegekbe, és légmentesen zárjuk.

Málnalekvár

Hozzávalók: 1 kg málna, 70 dkg cukor Elkészítés: A friss málnát összekeverjük a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt, forráspontig melegítjük, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap szitán átpasszírozzuk, 15 percig főzzük, közben óvatosan megkevergetjük. A végén üvegekbe tesszük.

Málnaszörp

Hozzávalók: 2,5 kg érett málna, 1 kg kristálycukor, kevés szalicil Elkészítés: A megmosott málnát üvegtálba tesszük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, jól elkeverjük, majd 2-4 órán át állni hagyjuk. Ez alatt a málna levet ereszt, és kendőn leszűrhetjük vagy átpasszírozhatjuk, majd üvegekbe töltjük. Az üvegben lévő szörp tetejére egy késhegynyi szalicilt tegyünk, és jó szorosan, légmentesen zárjuk le.

Málnaturmix

Hozzávalók és elkészítés: 50 dkg málna, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 5 dkg cukor A málnát összetörjük a turmixgépben, majd a többi hozzávalóval tovább turmixoljuk. Hűtőben hűtsük le.

Martini-koktél citromfűvel

1dl száraz martinit keverjünk össze 2 dl tonikkal és néhány levél megmosott citromfüvet vágunk bele. Kellemes ízt kölcsönöz a koktélnak. Igény szerint jégkockával hűsíthetjük.

Nagymama bodzalekvárja

Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés, 1 kg cukor, 1 kg alma, fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin. A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, légmentesen zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át.

Naspolyabefőtt

Hozzávalók: 3 kg naspolya, 1 kg cukor, 2 liter víz, 2 dkg citromsav Elkészítés: A naspolyát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és a cukor és a víz hozzáadásával puhára főzzük. A megfőtt naspolyát kiszedjük, és üvegekbe tesszük. A levet felfőzzük a citromsavval, és kihűlés után ráöntjük az üvegekbe helyezett naspolyára.

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z