Gyógynövényhatározó .hu »

Gránátalma koktél

A koktélokba az ún. Grenadine nevű piros, szeszmentes gránátalma-szirupot használják az italok színezésére és édesítésére. Hozzávalók: gránátalma-szirup, ananászlé, narancslé, pár szem meggy díszítésnek, tejszínhab, jég Elkészítés: Shakerbe tegyünk összezúzott jégkockát, ananászlét és narancslét. Jól rázzuk össze, majd öntsük ki koktélos pohárba, tegyünk bele ízlés szerint gránátalma-szirupot, a tetejére tejszínhabot. A koktélt díszítsük néhány szem meggyel.

Gránátalmalé

Vágjunk ketté 5-6 db gránátalmát és léfacsaróban facsarjuk ki a levét. Hígíthatjuk vízzel.

Gyömbérsör

A gyömbérsör alkoholmentes ital. Egy bő hét alatt lehet elkészíteni. Tegyünk egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 4,5 dl melegvizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál cukrot. Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg helyre. Hagyjuk állni egy napon át. Ez követően 6 napon át minden nap tegyünk bele 1 kávéskanálnyi őrölt gyömbért és 1 kávéskanálnyi cukrot. A hetedik nap után szűrjük le. Egy nagy tálban 1,2 liter meleg vízben oldjunk (Folytatásos cikk …)

Habos almás-mákos lepény

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin , 12 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 1-2 ek tejföl vagy pici tej, csipet só, 1/2 tasak sütőpor Töltelék: 1 kg alma, 10-15 dkg őrölt mák, cukor, vaníliás cukor, a tojások felvert habja Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd hideg helyre tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük. Az almát megpucoljuk, lereszeljük, levét kinyomkodjuk, cukorral, a darált mákkal összekeverjük. A tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, vajazott, (Folytatásos cikk …)

Jeges tea borágóval

Készítsünk nyári nagy melegben jeges teát ízlés szerint gyümölcs vagy fekete teából, majd tegyünk bele frissen szedett borágólevelet. Kellemesen frissítő hatású.

Kaporleves

Hozzávalók: 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 evőkanál összevágott kaporlevél, 1,5 liter víz, 2 dl tej, 1 evőkanál rizs vagy tarhonya Elkészítés: A lisztből és a vajból rántást készítünk, majd tegyük bele a kaporlevelet és 1-2 percig kevergessük lassú tűzön, amíg meg nem fonnyad a kapor. Ezt követően engedjük fel vízzel és a tejjel. Ha felforrt, tegyük bele a rizst vagy a tarhonyát, adjunk hozzá ízlés szerint sót, és (Folytatásos cikk …)

Káposztalé leves

Hozzávalók: fél liter káposztalé (télire eltett, savanyított káposztalé) 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyem, kevés zeller, 2-3 gerezd fokhagyma, 15 dkg rizs, 30 dkg darált hús, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, kevés bazsalikom, só, bors Elkészítés: A megtisztított, lereszelt zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zeller), kanálnyi olajon kicsit megdinszteljük, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, kevés sót teszünk bele. Amíg felforr, elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst összegyúrjuk az áttört fokhagymával, sóval, borssal, (Folytatásos cikk …)

Káposztasaláta

Hozzávalók: 1 kis fej káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só ízlés szerint Elkészítése: A káposztát és a vöröshagymát megtisztítjuk, majd mindkettőt egészen vékony csíkokra vágjuk vagy lereszeljük. A fokhagymát összetörjük. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, sorban beletesszük a fokhagymát, a hagymát, végül a káposztát. Megsózzuk. Amint a káposzta puhulni kezd, levesszük a tűzről. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

Kapros juhtúrókrém

Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál aprított kapor Elkészítés: A juhtúrót kikeverjük a vajjal és a friss, mosott kaporral. Pirítósra kenve fogyasztható.

Köménymagleves

Hozzávalók: 1 g köménymag, kevés vaj, 2 liter víz, 1 dkg liszt, só Elkészítés: A köménymagot ledaráljuk vagy összezúzzuk és a sós vízben felforraljuk. Egy kis vajba beletesszük a lisztet, hevítjük, de ügyelünk arra, hogy ne piruljon meg, majd felöntjük a köménymagos vízzel, közben kevergetjük. Ízlés szerint pirított kenyérkockákkal tálaljuk melegen.

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z