Gyógynövényhatározó .hu »

Csipkelimonádé mézzel

Hozzávalók: 10 dkg csipkebogyó, 20 dkg méz, 1 dl narancslé, 1,5 liter víz Főzzünk csipkebogyóteát, miközben a mézet elkeverjük a narancslével. Ezt követően elkeverjük a teát a mézes narancslével. Hidegen és melegen is ajánlott a fogyasztása.

Dióbefőtt

Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 50 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés tartósítószer A puha zöld diót villával több helyen megszurkáljuk, és egy héten át, váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe tesszük, a tetejére pedig késhegynyi tartósítószert szórunk és az üvegeket légmentesen lezárjuk. Ezt követően az üvegeket félig (Folytatásos cikk …)

Diós bejgli

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 1 dl tej, 3 evőkanálnyi cukor, 2 dkg élesztő Hozzávalók a töltelékhez: 70 dkg darált dió, 30 dkg cukor, 3 dl víz, mazsola, 2 dkg vaj, 2 evőkanálnyi baracklekvár, reszelt citromhéj A vizet keverje el cukorral, citromhéjjal és a szegfűszeggel, és főzzön szirupot. A dióhoz keverje hozzá a mazsolát, öntse rá a forró szirupot, dolgozza össze (Folytatásos cikk …)

Erdei szederlé

Hozzávalók: szeder, literenként 50 dkg cukor A megtisztított szedret vászonruhában lecsurgatjuk, majd a levet lassú tűzön felfőzzük. Literenként 50 dkg cukrot adunk hozzá, 2-3 percre felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Legvégül üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk. Ízletes üdítőital.

Fekete retek mézzel

Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!

Fekete tea citromfűvel

A friss citromfű leveleket mossuk meg és tegyük feketeteába jégkockával. Ízesíthetjük továbbá mézzel vagy cukorral. A teának igen kellemes ízt kölcsönöz.

Fodormenta-szósz

Hozzávalók : 1 bögre cukor, két marék fodormentalevél, ecet Elkészítés: A cukrot az előre megmosott és apróra vágott fodormentával elkeverjük, majd adunk hozzá annyi ecetet, amennyi képes feloldani a cukrot, és az egészet jól összerázzuk. Néhány napig hűvös helyen érleljük.

Fokhagymás tea

Forró fekete teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát és 10-12 perc után fogyasszuk. Megfázás esetén alkalmazzuk! Ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesíthető.

Francia hagymaleves

Hozzávalók: 500 g hagyma, 1 l erőleves (kockából), 30 g vaj, 100 g kemény sajt (ementáli, trappista), 30 g liszt, 4 kisebb szelet kenyér, 1 csokor petrezselyem, só, bors. Elkészítés: A megtisztított, megmosott hagymát vékonyan felkarikázzuk, és a vajon, kevés sóval, fedő alatt többszöri keveréssel puhára, csaknem pépszerűre pároljuk. Liszttel megszórjuk, hozzáadjuk az erőlevest, frissen durvára őrölt borssal ízesítjük, és fedő nélkül, lassú forrástól addig főzzük, amíg a hagyma szinte (Folytatásos cikk …)

Galagonyalekvár

Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, cukor, víz, csipet tartósító A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön állandóan kevergetve, sűrítsük. A tetejére tegyünk pici tartósítót.

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z