Gyógynövényhatározó .hu »

Avokádóleves




Hozzávalók: 1 liter leszűrt zöldségleves, 2 db avokádó, 1 dl tejföl, 1 dl tejföl, só, fehér bors Elkészítés: Az avokádókat megpucoljuk, majd apróra vágjuk és a tejföllel, tejszínnel összeturmixoljuk, végül pedig az előre elkészített zöldséglevesbe öntjük. Ízlés szerint teszünk hozzá fehér borsot és sót.

Francia hagymaleves




Hozzávalók: 500 g hagyma, 1 l erőleves (kockából), 30 g vaj, 100 g kemény sajt (ementáli, trappista), 30 g liszt, 4 kisebb szelet kenyér, 1 csokor petrezselyem, só, bors. Elkészítés: A megtisztított, megmosott hagymát vékonyan felkarikázzuk, és a vajon, kevés sóval, fedő alatt többszöri keveréssel puhára, csaknem pépszerűre pároljuk. Liszttel megszórjuk, hozzáadjuk az erőlevest, frissen durvára őrölt borssal ízesítjük, és fedő nélkül, lassú forrástól addig főzzük, amíg a hagyma szinte (Folytatásos cikk …)

Kaporleves




Hozzávalók: 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 evőkanál összevágott kaporlevél, 1,5 liter víz, 2 dl tej, 1 evőkanál rizs vagy tarhonya Elkészítés: A lisztből és a vajból rántást készítünk, majd tegyük bele a kaporlevelet és 1-2 percig kevergessük lassú tűzön, amíg meg nem fonnyad a kapor. Ezt követően engedjük fel vízzel és a tejjel. Ha felforrt, tegyük bele a rizst vagy a tarhonyát, adjunk hozzá ízlés szerint sót, és (Folytatásos cikk …)

Káposztalé leves




Hozzávalók: fél liter káposztalé (télire eltett, savanyított káposztalé) 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyem, kevés zeller, 2-3 gerezd fokhagyma, 15 dkg rizs, 30 dkg darált hús, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, kevés bazsalikom, só, bors Elkészítés: A megtisztított, lereszelt zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zeller), kanálnyi olajon kicsit megdinszteljük, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, kevés sót teszünk bele. Amíg felforr, elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst összegyúrjuk az áttört fokhagymával, sóval, borssal, (Folytatásos cikk …)

Köménymagleves




Hozzávalók: 1 g köménymag, kevés vaj, 2 liter víz, 1 dkg liszt, só Elkészítés: A köménymagot ledaráljuk vagy összezúzzuk és a sós vízben felforraljuk. Egy kis vajba beletesszük a lisztet, hevítjük, de ügyelünk arra, hogy ne piruljon meg, majd felöntjük a köménymagos vízzel, közben kevergetjük. Ízlés szerint pirított kenyérkockákkal tálaljuk melegen.

Sóskaleves




Hozzávalók: 50 dkg tisztított sóska 3 dkg vaj vagy 1 evőkanál olaj 2 dkg liszt 2 dl zsírszegény tejföl ízlés szerint só A daragaluskához 1 húsleveskocka 3 evőkanál búzadara 1 tojás Elkészítés: A tojást felütjük, és a sárgáját a fehérjével együtt alaposan felverjük. Egy húsleves kockát és egy mokkáskanál sót egy liter vízben felforralunk. A sóskaleveleket metéltre vágjuk, és a vajon vagy olajon lassan addig pároljuk, amíg teljesen krémszerűvé válik, (Folytatásos cikk …)

Sütőtök krémleves




Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 evőkanál ételízesítő, 2 dl száraz fehérbor, 20 dkg tejszínes krémsajt Előkészítés: A tököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, majd kockákra vágjuk. Az előre megtisztított hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A vajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, amit kissé megpirítunk, majd hozzáadjuk a tököt. Kevergetjük lassú tűzön, beletesszük az ételízesítőt, felöntjük 0,5 liter vízzel, és 15 percig (Folytatásos cikk …)

Zellerkrémleves




Hozzávalók: 1 fej zeller, 1 db burgonya, 2 dl tejszín, só, bors, 1 húsleves kocka, víz Elkészítés: A megtisztított zellert és a burgonyát kockákra vágjuk, majd megfőzzük vízben, a húsleveskockát hozzáadva. Ha puhára főtt, levesszük a tűzről, kissé hűlni hagyjuk, majd jól összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kevés szerecsendiót reszelhetünk bele. Tálalás előtt ismét felmelegítjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z