Gyógynövényhatározó .hu »

Berkenyelé




A tisztított berkenyét ledaráljuk, majd leszűrjük. Az így nyert levet cukorral ízesíthetjük. Hűvös helyen tároljuk! Tartósítószer hiányában néhány napig áll el.

Bodzalé




4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.

Bodzalikőr




Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 1 liter 96%-os alkohol, 1,5 liter víz, 0,5 kg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom héja Elkészítés: A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter 96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját. Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen (Folytatásos cikk …)

Bodzaturmix (alkoholmentes)




Hozzávalók: 0,5 liter bodzalé, 1 liter tej, 2 citrom leve, 10 dkg cukor, őrölt fahéj Összeturmixoljuk a fenti hozzávalókat (citromlé és fahéj ízlés szerint), és hűtőszekrényben lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk a tetejére.

Borbolyalé




1dl vízben puhára főzünk 50dkg előre megtisztított érett borbolyatermést. Ezt követően kendőn vagy szitán passzírozzuk át. A péphez adjunk 5dl almalevet vagy vizet. A borbolyalevet ízesíthetjük cukorral, mézzel, és citromlével. Hűtőben tároljuk! Fogyasztásnál figyeljünk arra, hogy nem áll el hosszú ideig, csak néhány napig.

Borostyánpálinka




Vágjunk össze 15-20 gramm friss, egészséges borostyánlevelet, tegyük üvegbe, öntsünk rá 0,7 liter pálinkát vagy vodkát, és érleljük négy hétig. Érlelés közben naponta rázzuk fel, majd szűrjük le. Naponta 1 teáskanálnyit fogyasszunk belőle köhögés esetén.

Borsmenta koktél (alkoholmentes)




Hozzávalók: 3 kanál cukor, 6 dl tej, 5 kanál menta szirup, 1 dl tejszín, 5 borsmenta levél A tejet, a cukrot és a mentaszirupot keverjük össze, majd tegyük fagyasztás céljából kisméretű zacskókba. A mélyhűtőben hagyjuk, amíg meg nem fagy. Ezalatt verjük fel a tejszínt és tegyük a hűtőszekrénybe. Közvetlenül fogyasztás előtt vegyük ki a megfagyott keveréket, rázzuk jól össze, de ne legyen túl pépes az állaga. Ezt követően töltsük poharakba, (Folytatásos cikk …)

Citromfüves limonádé




Hideg víz, igazi citrom és cukor segítségével készítsünk limonádét ízlés szerint és a kész frissítőbe vágjunk jól megmosott citromfüvet. Hagyjuk állni 10-15 percig. Nyári nagy melegben kiváló frissítő.

Csipkelimonádé mézzel




Hozzávalók: 10 dkg csipkebogyó, 20 dkg méz, 1 dl narancslé, 1,5 liter víz Főzzünk csipkebogyóteát, miközben a mézet elkeverjük a narancslével. Ezt követően elkeverjük a teát a mézes narancslével. Hidegen és melegen is ajánlott a fogyasztása.

Erdei szederlé




Hozzávalók: szeder, literenként 50 dkg cukor A megtisztított szedret vászonruhában lecsurgatjuk, majd a levet lassú tűzön felfőzzük. Literenként 50 dkg cukrot adunk hozzá, 2-3 percre felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Legvégül üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk. Ízletes üdítőital.

Üzemeltető: Index Web Solutions Kft. | Design: Kohányi Gábor | Sok szeretettel: Gyógynövények A-Z