Tárkony

A Tárkony népies neve:

Esztragon, tárkony, sárkánynövény.

Tárkony leírása

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik ez a meleg, napos helyeket kedvelő, termesztett, évelő fűszernövény. Jellegzetes, sajátos aromájú növény.

Csupasz, aromás évelő, osztatlan, szálas lándzsás, hegyes levéllel. Hosszúkás, 2 mm széles fészekvirágzata zöldessárga csöves virágokból áll, amely felálló vagy bókoló, laza bugát alkot. Termesztett alfaja, az aromás francia tárkony csak ritkán virágzik.

A Tárkony elterjedése

Zöldségnövényként világszerte elterjedt. Ázsiában, illetve Észak-Amerika nyugati részén honos.

Hogyan gyűjtsük a Tárkony gyógynövényt?

A növény leveles hajtását alkalmazzák gyógyászati célokra, virágzás előtt ajánlott szedni. A gyűjtési idő június-július hónapokra esik.

A Tárkony hatóanyagai:

A növényi drog illóolajat (esztragolt), flavonoidokat és kumarinokat tartalmaz.

A Tárkony felhasználása:

A tárkony saláták, mártások, uborkasavanyítás fűszereként használatos, illetőleg tárkonyecetet és mustárt készítenek belőle. Vizelethajtó, görcsoldó és étvágyjavító hatású.

Tea: 3 dl forró vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi tárkonylevelet, majd 5-6 perc elteltével szűrjük le. Vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású. Fűszerként: Mártásokhoz, halételekhez, zöldségekhez, levesekhez, sültekhez, tojáshoz kitűnően illik.

A tárkony jó vesetisztító és epehajtó fűszernövény, de ismert étvágygerjesztő hatása. A népi gyógyászatban emésztést serkentőként használják.

Jó tudni a Tárkonyról!

A szárított tárkonyleveleket száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó üvegben tároljuk!

Érdekesség a Tárkony kapcsán:

Ízletes házi tárkonyecet készíthető, ha egy üveg ecetbe friss tárkonyhajtásokat teszünk. A konzerv- és a likőripar is előszeretettel hasznosítja. E fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. A francia vagy német tárkonyt érdemes termeszteni. A szakemberek azt ajánlják, hogy uborka mellé ültessük, mivel segíti annak beporzását.

A Tárkony az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga fészekvirágzatok.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szurokfű, közönséges A Szurokfű népies neve: Szárazfű, feketegyopár, kasbók, vad majoranna, balzsammag. A Szurokfű, közönséges leírása Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Napos területeken, réteken, cserjésekben, erdőszéleken megtalálható […]
  • Őszibarack Az Őszibarack leírása Antioxidáns hatása révén kitűnő immunerősítő, a bőrt pedig hidratálja, óvja a káros környezeti hatásoktól. Magas szelén- és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, kalcium- és magnéziumtartalma segíti a […]
  • Szilva A Szilva népies neve: Szilva A Szilva leírása A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva. A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú […]
  • Cickafark, közönséges A Cickafark népies neve: Cickafarkkóró, cickóró, csontvirág, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, orvosi cickafark. A Cickafark, közönséges leírása A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Legelőkön, réteken, utak mentén gyakori, […]
  • Angyalgyökér, orvosi Az Angyalgyökér, orvosi népies neve: Angyélika, angyalfű, arkangyalfű. Az Angyalgyökér, orvosi leírása Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik. Európa hegyvidékein, alhavasi régióiban honos, hazánkban termesztett. […]