Kámforfa

Neve: Kámfor, Kámforfa (Cinnamomum camphora Laureaceae)

Felhasznált részei, azaz a drogok: Leveléből kivont mézgagyantája.

A Kámforfa fűszeres, keserű ízű, meleg, belső­leg mérgező.

Érintett szervek: Szív, tüdő, máj.

A Kámforfa hatóanyagai

Tartalmaz egy jobbra forgató ke­tont, illóolajat, amelynek fő alkotóeleme a D-kámfor, és egyéb anyagokat.

A kámforfa felhasználása

A kámfor elsősorban kámforos olaj formájában ismert, amit a kámforfa kristályainak oliva- vagy más semleges olajban való oldásával állítanak elő. A kámforos olajat heveny vagy idült tüdő és hörgő megbetegedések kezelésére a bőrbe kell dörzsölni a tüdő fölött.

Fagyás esetén közvetle­nül a fagyott végtagra, a fagyás okozta fekélyre kell tenni, balzsamként pedig izomfájdalmak ke­zelésére használható. Minthogy mérgező és vi­gyázatlanul alkalmazva esetleg végzetes is lehet, belsőleg csak igen óvatosan, kis adagokban sza­bad használni.

A mérgezés tünetei egyebek mel­lett a hányás, a rángógörcs és a heves szívdo­bogás.

Mire jó a Kámforfa?

A kámfort belsőleg megfázásra, hasme­nésre, és más hasonló panaszokra adják. Külsőleg serkentő, bőrizgató, izzasztó, parazita­ölő, fájdalomcsillapító és fertőzésgátló.

Adagolása: belsőleg nem többet, mint 1—3 csep­pet; külsőleg csak olajban oldva, ezáltal egy­ben hígítva szabad használni (a fent leírt eljá­rással készítve). Mivel a bőrön át is fölszívódik, enyhe szisztémás mérgezést okozhat.

A kámforos olajat használjuk: balzsamként felső légúti hurutra, fogyásra, izomfájdalmakra