Kámforfa

Neve: Kámfor, Kámforfa (Cinnamomum camphora Laureaceae)

Felhasznált részei, azaz a drogok: Leveléből kivont mézgagyantája.

A Kámforfa fűszeres, keserű ízű, meleg, belső­leg mérgező.

Érintett szervek: Szív, tüdő, máj.

A Kámforfa hatóanyagai

Tartalmaz egy jobbra forgató ke­tont, illóolajat, amelynek fő alkotóeleme a D-kámfor, és egyéb anyagokat.

A kámforfa felhasználása

A kámfor elsősorban kámforos olaj formájában ismert, amit a kámforfa kristályainak oliva- vagy más semleges olajban való oldásával állítanak elő. A kámforos olajat heveny vagy idült tüdő és hörgő megbetegedések kezelésére a bőrbe kell dörzsölni a tüdő fölött.

Fagyás esetén közvetle­nül a fagyott végtagra, a fagyás okozta fekélyre kell tenni, balzsamként pedig izomfájdalmak ke­zelésére használható. Minthogy mérgező és vi­gyázatlanul alkalmazva esetleg végzetes is lehet, belsőleg csak igen óvatosan, kis adagokban sza­bad használni.

A mérgezés tünetei egyebek mel­lett a hányás, a rángógörcs és a heves szívdo­bogás.

Mire jó a Kámforfa?

A kámfort belsőleg megfázásra, hasme­nésre, és más hasonló panaszokra adják. Külsőleg serkentő, bőrizgató, izzasztó, parazita­ölő, fájdalomcsillapító és fertőzésgátló.

Adagolása: belsőleg nem többet, mint 1—3 csep­pet; külsőleg csak olajban oldva, ezáltal egy­ben hígítva szabad használni (a fent leírt eljá­rással készítve). Mivel a bőrön át is fölszívódik, enyhe szisztémás mérgezést okozhat.

A kámforos olajat használjuk: balzsamként felső légúti hurutra, fogyásra, izomfájdalmakra

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gyógynövények tulajdonságai A gyógynövények igen lényeges vonása, hogy bennük különböző gyógyító tulajdonságok tár­sulnak. Minden fajnak specifikus hatása van a szervezet egyes részeire, bizonyos szervrendsze­rére, ugyanakkor bizonyos mértékben rendelkez­nek […]
  • Kerti ruta Neve: Kerti ruta (Ruta graveolens Rutaceae) A Kerti ruta felhasznált részei, avagy a drogok: Föld feletti részek. A Kerti ruta íze Keserű, csípős, meleg. A Kerti ruta alkalmazása Máj, lép, idegek, inak, méh, keringés. A Kerti […]
  • Glikozidák A glikozidák növényi anyagok, melyek cukorra (glukóz, galaktóz, mannóz, xiloz) és más szerves vegyületre bonthatók, tulajdonképpen a cukrokaglikon-alkoholos észterei. Erjesztőkkel együtt fordulnak elő, ezek a szárítás, feldolgozás közben […]
  • Majoránna A Majoránna népies neve: pecsenyevirág, majoranna Majoránna leírása Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, mediterrán vidékeken őshonos, nálunk termesztett egyéves fűszernövény. Íze kellemes. Fűszeres illatú, szürkén […]
  • Fokhagyma A Fokhagyma népies neve: Büdös hagyma. A Fokhagyma leírása A fokhagyma tulajdonképpen úgy működik, mint egy erős antibiotikum. Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin és triglicerid szintjét. Egyes szakértők szerint a […]