Hajdina, Közönséges pohánka

A Hajdina, Közönséges pohánka népies neve:

Tatárka, haricska, pohánka.

A Hajdina, Közönséges pohánka leírása

A hajdina – más néven pohánka – a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó növény. Egyes feltételezések szerint Kínából származik. Szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk, melyek fekete vagy barnás színűek.

A növény gyakran pirossal futtatott, a levelek szíves-nyilas vállúak, hosszúságuk megegyezik a szélességükkel, vagy hosszabbak. A virágok fehérek vagy halvány rózsaszínek, 3-4 mm hosszú lepellevelekkel. Háromélű makktermései fénytelenek.

A Hajdina, Közönséges pohánka elterjedése

Régi kultúrnövény, Közép-Európában ma már ritka. Hazája Közép-Ázsia.

Hogyan gyűjtsük a Hajdina, Közönséges pohánka gyógynövényt?

A magját élelmiszerként fogyasztják. Kiskertben termelhető, de gyógynövényboltokban is beszerezhető dara formában.

A Hajdina, Közönséges pohánka hatóanyagai:

A növény friss, majdnem érett föld feletti részei rutin flavonglikozidot valamint fagopirint tartalmaznak.

A Hajdina, Közönséges pohánka felhasználása:

A rutin hatóanyagot ebből a növényből nyerik. Csökkenti a hajszálerek falának áteresztőképességét. Erősíti a hajszálereket és gátolja a vízfelhalmozódást a szövetekben. A drog fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése. Homeopátiás készítményeit fejfájás ellen, valamint a viszketéssel járó bőr- és májbetegségek orvoslásában alkalmazzák.

A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában.

Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert – az erek kötőszövetes állományát – azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.

Jó tudni a Hajdina, Közönséges pohánkáról!

A fagopirin a bőrt fényérzékennyé teszi, napfény hatására bőrpír vagy gyulladás jelenhet meg az érintett területen.

Érdekesség a Hajdina, Közönséges pohánka kapcsán:

Ha a hajdinát mintegy negyedóráig vízben áztatjuk, lerövidíthető a főzési ideje. Oroszországban, Ausztriában és Németországban a hántolt hajdinát köretként fogyasztják.

A Hajdina, Közönséges pohánka az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Sárga, sugaras szimmetriájú virágok, 4-5 sziromlevél.