Fekete retek

A Fekete retek népies neve:

Kerti retek.

A Fekete retek leírása

A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető.

A Fekete retek elterjedése

Hogyan gyűjtsük a Fekete retek gyógynövényt?

Termeszthető konyhakertben, de piacokon, zöldségboltokban is megtalálható.

A Fekete retek hatóanyagai:

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.

A Fekete retek felhasználása:

Reteklé kúra: A megmosott és megtisztított retket préseljük ki léfacsaró edényben. Májtisztítás céljából alkalmazzuk legalább hat héten keresztül. Konyhai alkalmazás: Fogyasszunk hetente fekete retket, így elkerülhetjük az epebántalmakat.

A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Enyhe májvédő hatású.

Jó tudni a Fekete retekről!

Gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!

Érdekesség a Fekete retek kapcsán:

A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták. A retek csípős lesz, ha megöregszik, azaz nem veszik ki a földből időben.

Fekete retek az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik: