Dióbefőtt

Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 50 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés tartósítószer

A puha zöld diót villával több helyen megszurkáljuk, és egy héten át, váltott hideg vízben áztatjuk. 1 liter vízből a cukorral és a fűszerekkel szirupot főzünk, a diókat beletesszük és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe tesszük, a tetejére pedig késhegynyi tartósítószert szórunk és az üvegeket légmentesen lezárjuk. Ezt követően az üvegeket félig telt lábasba állítjuk és 20 percen át gőzöljük, majd a lábasban hagyjuk kihűlni.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Martilapu A Martilapu népies neve: Partilapu, kereklapu, szattyú, lóköröműfű, körömlapu, mostohalapu, farkastalpfű. A Martilapu leírása A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. A vízpartok, nyirkos, nedves rétek, árokpartok évelő […]
  • Csipkebogyószörp Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav/liter A dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha […]
  • Keserűanyagok A keserűanyag elnevezés tulajdonképpen nem vegyi meghatározás, mert szubjektív íz-érzékelésen alapul, legtöbbjük terpén származék. Ma általában vegyileg közömbös anyagot értenek e név alatt, de idetartoznak még bizonyos glikozidák, […]
  • Katáng, mezei A Katáng, mezei népies neve: Katángkóró, kávékatáng, vad cikória. A Katáng, mezei leírása A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó, mindenfelé (utak, rétek, szántóföldek, töltések mentén) tömegesen előforduló, jellegzetes […]
  • Orvosi Somkóró Az Orvosi Somkóró népies neve: Kőhere, sárkerep, vad lóhere, sárga lucerna. Az Orvosi Somkóró leírása A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, tömegesen megtalálható kétéves növény. Utak mellett, meszes talajon, köves […]