Flavonidok

A flavonidok a növények színeiért felelősek, festékanyagok. Fő alkotóik a klorofillok (lúgosító ételek- zöldségek), karotionidok, antocionidok, és a flavon, rutin, a luteolin. Az erekre hatnak kedvezően, mert kiegészítik a C-vitamin hatását, csökkentik a capillárisok (kiserek) törékenységét, áteresztőképességét. Kis mértékben csökkentik a vérnyomást, visszérgyulladást, a koleszterinszintet, a gyulladásokat, és húgyhajtó hatású. Gyógynövények: galagonya, zsúrló, japán akác, fekete áfonya, csalán, körömvirág, napraforgó, máriatövis termése, nyírfa levél, kukorica bajusz, kamilla, bodza, hársfa, árnika virág. A pirosítógyökeret indikátorok készítésénél használják, mert szeszes kivonata sav hatására pirossá, lúg hatására kékké válik (pH-érték meghatározás, vizsgálat).

Fokhagyma

A Fokhagyma népies neve: Büdös hagyma. A Fokhagyma leírása A fokhagyma tulajdonképpen úgy működik, mint egy erős antibiotikum. Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin és triglicerid szintjét. Egyes szakértők szerint a fokhagyma igazán akkor hatásos, ha frissen fogyasztjuk és nem feldolgozva, kapszula vagy por formájában. A fokhagyma évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák. Hagymája hosszúkás, fehér buroklevelekkel takart fiókhagymákból épül fel. A szár középső részéig fejlődő levelek laposak, egyenesek, molyhos bevonatúak, szélük érdes. Gömbös álernyővirágzatát kevés számú fehéres vagy pirosas virág alkotja, megközelítően 3 mm hosszú lepellevelekkel és sarjhagymákkal. A Fokhagyma elterjedése Különösen Dél-Európában gyakran termesztett növény, hazája Közép-Ázsia. Hogyan gyűjtsük a Fokhagyma gyógynövényt? A gerezdeket …

Tudjon meg többet ➢

Mire kell vigyázni a gyógynövények felhasználását illetően?

Fontos tudnivaló! A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt minden esetben kérje ki gyógyszerésze, kezelőorvosa tanácsát, mert ők az állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az alkalmazható növényi eredetű készítményekkel kapcsolatban! Ha helyesen használjuk őket, a gyógynövények a legveszélytelenebb, a legbiztonságosabban használható gyógykészítmények. Ugyanakkor pontosan ismernünk kell ehhez a növények gyógyító hatását, és tudatában kell lennünk, hogy helytelen használat esetén problémákat is okozhatnak. A gyógynövényeknek nincsenek, vagy kismértékűek a mellékhatásaik, ha a hatásos, gyógyító kezeléshez szükséges mennyiségben használjuk fel őket. Negatív hatások csak akkor lépnek fel, ha valaki nem tanulmányozza kellő alapossággal azokat a figyelmeztetéseket, intelmeket, melyeket a herbalisták tesznek sok-sok év tapasztalatával a hátuk mögött felismerve a gyógynövények használatával járó esetleges veszélyeket. Cseranyagok A legtöbb …

Tudjon meg többet ➢

Szilva

A Szilva népies neve: Szilva A Szilva leírása A házi, közönséges szilva a Prunus domestica, ez a legelterjedtebb, legismertebb szilva. A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Lehet fa vagy cserje is. Ovális, kihegyezett csúcsú levelei csipkésen fogazottak. Levelei felül kopaszok, míg fonákukon kevésbé ugyan, de pelyhesen szőrösek. Kettesével álló virágaik, finoman szőrözött kocsányaik lombfakadással egy időben nyílnak. 7-12 mm zöldes-fehér sziromlevelei vannak. Termései fajtától függően különbözőek. A Szilva elterjedése A közönséges házi szilva csak termesztett növényként, ismert. Előfordulhat elvadulása is, de jellemzően gondozott gyümölcsösökben található meg. Hogyan gyűjtsük a Szilva gyógynövényt? Az érett szilvát fogyasztjuk. A Szilva hatóanyagai: Drogja a Pruni domestici fructus és cortex, a szárított, érett termésekben illetve a friss kéregben. Megtalálhatóak benne különféle gyümölcssavak, cukrok, pektinek, ásványi …

Tudjon meg többet ➢