Illóolajok

Az illóolajok a vízgőzzel együtt desztilláló anyagok, melyek a normál hőmérsékleten elillannak, és általában a szaglóérzéket ingerlik. A gyógynövények nagy százaléka tartalmaz illóolajat, melyeknek eltérő kémiai szerkezetük alapján kb. 1000 féle képviselője ismert. Gyógyító hatású illóolaj tartalmuk azoknak a növényeknek van, melyeknek illóolaj tartalma 0,01%-ot meghaladja. Folyékony vagy glikozidos formában fordulnak elő, hatóanyagainak összetevőit a fenilpropil, a szeszkviterpén, monoterpén, a szénhidrogének, alkoholok, észterek, aldehidek, ketonok és oxidok alkotják. Az illóolajoknak szélhajtó (-koriander, ánizs, édeskömény, kamilla), nyugtató – stressz (-kakkukfű, levendula, citrom, borsmenta, eukaliptusz, fenyő, szegfűszeg), oldó (-macskagyökér, levendula, citromfű, komló, rozmaring), gyulladáscsökkentő (-kamilla, levendula, szegfűszeg, cickafark, rozmaring), fertőtlenítőnyákoldó-köptető (-bazsalikom, ánizs, mentol, kámfor, eukaliptusz, édeskömény) vizelet-hajtó (-kurkuma, ánizs, kálmos, angelika, kömény, borsmenta, marojanna, fahéj, narancs), és (-zeller, petrezselyem, lestyán, boróka), gombaölő …

Tudjon meg többet ➢

Rozmaring

A Rozmaring népies neve: Antósfű, rozmarin, szagos rozmaring A Rozmaring leírása Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, mediterrán növény. Hazánkban cserépben nevelhető, fagyérzékeny illatos félcserje. Termesztése esetén homokos, meszes, száraz talajba ültessük, és mérsékelten locsoljuk. Virágzása márciustól májusig tart. Örökzöld, erős illatú cserje. Keskeny, egyenes leveleinek szélei lefelé görbülnek. A mélyzöld levelek fonákja molyhosan fehér. A kétcimpájú virágok hossza 10-12 mm, színük kék, világoskék vagy rózsaszín. A két porzó hosszan túlnyúlik a sziromleveleken. A Rozmaring elterjedése Örökzöld cserjések. A Földközi-tenger mellékén honos, máshol dísz- fűszer- és gyógynövényként termesztik. Hogyan gyűjtsük a Rozmaring gyógynövényt? A növény leveleit és felső, virágos hajtását hasznosítják. A Rozmaring hatóanyagai: A növény illóolajat (cineolt, kámfort), keserű-(diterpéneket) és cseranyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat, tartalmaz. A Rozmaring felhasználása: Külsőleg elsősorban az …

Tudjon meg többet ➢