Erjesztők

Az erjesztők – enzimek (fermentumok) katalitikus anyagok, melyek már kis mennyiségben is befolyásolják a vegyi reakciók sebességét, anélkül azonban, hogy az így keletkezett új anyagokban kimutathatóak volnának. Például ilyen a harmatfű (rovaremésztő növény), levelében pepszinhez hasonló erjesztő acidalbumin (fehérje emésztő) van. Alkaloidák Az alkaloidák különleges gyógyszertani hatású, lúgos, aminosavakból felépült nitrogéntartalmú anyagok,melynek köszönhetően mérges növényeink egy része is gyógyhatású (lásd. még: mérgező növények). Könnyen és gyorsan oldódnak ki és gyors a felszívódásuk. Mérgező hatásuknál fogva csak a gyógyszeripar hasznosítja az alkaloidák sóját, melyet leggyakrabban almasav-, citrom-, és oxálsavval képeznek. A gyógyszerészetileg előállított szerek „standartizált” vagy „félszinetikus” származék készítmények, melyekben egységnyi térfogatban meghatározhatóak a hatóanyagok. Az alkaloidák a központi idegrendszerre hatnak, csak orvosi rendelvényre kaphatóak (és használhatóak), általános bódító és fájdalomcsillapító …

Tudjon meg többet ➢

Nadragulya

A Nadragulya népies neve: Maszlagos nadragulya. A Nadragulya leírása A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő, évelő növény. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik. Elágazó, erős szárú növény, levelei széles lándzsásak, épszélűek, virágtakarója kétkörös. Virágai magánosak, harang alakúak, a párta 25 mm-es barnáslila, belül piszkos sárga, vörösen erezett, rövid, 5 részes, visszahajló szegélyű. Termése cseresznye nagyságú, fényes fekete, lédús bogyó. A Nadragulya elterjedése Erdei tisztások, cserjések, erdei utak. Európában, Délnyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában honos. Hogyan gyűjtsük a Nadragulya gyógynövényt? A növény levelét és gyökerét használják gyógyászati célokra. A gyökeret késő ősszel gyűjtik. A Nadragulya hatóanyagai: „A föld feletti részekben tropánalkaloidok, mindenekelőtt hioszciamin, kevés szkopolamin; cseranyagok, kumarinok, flavonoidok. Atropin a szárítás és feldolgozás során keletkezik. A gyökér nem tartalmaz …

Tudjon meg többet ➢