Majoránna

A Majoránna népies neve: pecsenyevirág, majoranna Majoránna leírása Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, mediterrán vidékeken őshonos, nálunk termesztett egyéves fűszernövény. Íze kellemes. Fűszeres illatú, szürkén molyhos növény. Levelei kerek-tojásdadok. Fehéres vagy rózsaszín virágai mintegy 4 mm hosszúak, a tömötten egymásra simuló murvalevelek hónaljában, illetve végálló álfüzérben nyílnak. Majoránna elterjedése Hazája Észak-Afrika, Délnyugat-Ázsia. Fűszernövényként termesztik, ritkán elvadul. Hogyan gyűjtsük a Majoránna gyógynövényt? A növény évente kétszer aratható, virágos leveles szárát július-augusztus folyamán gyűjtik. Majoránna hatóanyagai: „Főként szabinénhidrát-tartalmú illóolaj; csekély mennyiségben fenol-glikozidok, mint az arbutin; flavonoidok, típusos cserzőanyagok.” Hogyan gyűjtsük a Majoránna gyógynövényt? A növény föld feletti virágos, leveles szárát hasznosítják gyógyászati célokra. Illóolajat (szabinént), cserzőanyagokat, flavonoidokat tartalmaz. Majoránna felhasználása: A majoránna kiváló görcsoldó, izzasztó, szélhajtó, erő­sítő (tonizáló), köptető, serkentő és menstruációt …

Tudjon meg többet ➢