A gyógynövények alkalmazásának módjai

A gyógyítók a világ legtöbb részén csupán kis számú, és csak a környékbeli, illetve lakó­helyükhöz közeli vidékeken termő gyógynövé­nyek alkalmazásával végzik a gyógykezeléseket. Sikereik, eredményeik nem pusztán növényisme­retüknek köszönhetők, hanem annak is, hogy sokféle módon tudják alkalmazni azokat. Az egyik legáltalánosabban használt készítmény a gyógynövény-tea (herba-tea), ám ezen kívül még számos formája, módja van a felhasználás­nak, úgymint: Balzsam Beöntés Forró borogatás Füstbelégzés Hüvelyöblítés (irrigálás) Kenőcs Olajok Pakolás és tapasz Pilula („pirula”) Szirupok Szirupos orvosság (electuarium) Tinktúrák Végbélkúp és hüvelykúp Zselatin kapszula Az, hogy mely módszer kerül alkalmazásra, az számos tényezőtől függ. A különféle jellegű ké­szítmények nyújtotta lehetőségek ismeretében képesek leszünk kiválasztani az egyén számára és a betegség kezelésére legmegfelelőbb módszert és gyógynövényt. A leggyorsabb eredmény érdekében, különösen a súlyos, heveny …

Tudjon meg többet ➢

A gyógynövények története

Földünk legkülönbözőbb pontjain található gyógynövények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek kémiai úton nem helyettesíthetők. Ezek az anyagok segítenek a szervezetnek a betegségek elleni harcban, a problémák leküzdésében, azonban megelőző hatásuk is számottevő. Az emberiség története során az utóbbi, hozzávetőlegesen 50 évet kivéve, az emberek a különféle betegségek gyógyítására szinte kizárólag gyógynövényeket használtak. Majdnem minden betegséget az apró karcolásoktól a halálos kórig a gyógynövények széles körű alkalmazásával gyógyítottak.  Manapság ismét az érdeklődés középpontjába kerülnek a gyógynövény-készítmények, mivel az általános gyógyítók – mint például az antibiotikumok – fokozatosan veszítenek hatékonyságukból. Nem véletlen tehát, hogy az emberek ismét visszatérnek a gyógynövényekhez, hiszen már elődeink is ismerték a gyógynövények széles skálájának gyógyító hatásait. A régi egyiptomiak kőtáblákon és falfestményeken örökítették meg a gyógynövényeket, sőt a …

Tudjon meg többet ➢

Fokhagyma

A Fokhagyma népies neve: Büdös hagyma. A Fokhagyma leírása A fokhagyma tulajdonképpen úgy működik, mint egy erős antibiotikum. Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin és triglicerid szintjét. Egyes szakértők szerint a fokhagyma igazán akkor hatásos, ha frissen fogyasztjuk és nem feldolgozva, kapszula vagy por formájában. A fokhagyma évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák. Hagymája hosszúkás, fehér buroklevelekkel takart fiókhagymákból épül fel. A szár középső részéig fejlődő levelek laposak, egyenesek, molyhos bevonatúak, szélük érdes. Gömbös álernyővirágzatát kevés számú fehéres vagy pirosas virág alkotja, megközelítően 3 mm hosszú lepellevelekkel és sarjhagymákkal. A Fokhagyma elterjedése Különösen Dél-Európában gyakran termesztett növény, hazája Közép-Ázsia. Hogyan gyűjtsük a Fokhagyma gyógynövényt? A gerezdeket …

Tudjon meg többet ➢

Glikozidák

A glikozidák növényi anyagok, melyek cukorra (glukóz, galaktóz, mannóz, xiloz) és más szerves vegyületre bonthatók, tulajdonképpen a cukrokaglikon-alkoholos észterei. Erjesztőkkel együtt fordulnak elő, ezek a szárítás, feldolgozás közben szétbontják a glikozidákat. Egy növény többféle gilkozidát tartalmazhat, a növény a számára mérgező vegyületeket glikozid formában leköti és tárolja, így közömbösítve a mérgező hatóanyagokat. Gyulladáscsökkentésre és bevonó anyagként használatos. Hashajtó hatásúak, hosszú távon nem fogyaszthatóak, mert károsíthatják a májat és a bélrendszert. Szívműködést szabályzó, vizelethajtó hatásuk is ismert (gyűszűvirág, tavaszi héricsfű, gyöngyviráglevél, bodza, édesgyökér, hársfavirág, papsajt). A gyógynövény – glikozidák összetételük alapján lehetnek: Fenolos glikozidok-Arbutinok: hidrokinon és glukóz vegyületei, a baktériumok, gombák szaporodását gátolják (lásd. még: candidabetegség kezelése), vizelethajtó hatásúak. Az arbutinok kiváló húgyúti fertőtlenítő hatóanyagok, a vese és epekő kiürülését elősegítik. …

Tudjon meg többet ➢

Karbonsavak

A karbonsavak szerves növényi savak, főleg a K, Mg, és egyéb ásványi anyagok szállítása a fő feladatuk. Főleg gyümölcsökben találhatóak meg, mint citromsav, almasav, borkősav, csersav, borostyánkősav, sóskasav, kávésav, fahéjsav. Gyógynövény Kovasav: A kovasav szervetlen sav, kémiailag szilicium-dioxid. A növények anyagcsere folyamataiban játszik szerepet, és a növényi sejtfal szilárdításában vesz részt. Vizelethajtó hatása van, gyulladásos területekre és köszvényes bántalmakra főleg borogatásként alkalmazható. Szájüregi gyulladások esetén gargalizáló szerként használható. Tuberculózis elleni hatása azon alapul, hogy a kovasav bevonja a gócokat (elmeszesíti őket), és ha a gócok jóindulatúak, akkor nyugalomba helyezésük után könnyebben gyógyulnak. Gyógynövények: mezei zsúrló, pásztortáskafű, kenderfű, tarackbúza, apróbojtorján, tüdőfű. Gyógynövény – Fitoncidák A fitoncidák a növények testnedveinek gomba és baktériumölő anyagai. Eltérő kémiai felépítésűek, a hatást a mikroorganizmusok DNS, …

Tudjon meg többet ➢

Vitaminok, ásványi anyagok

A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, ribizliben, fokhagymában, áfonyában és a benedekfűben található meg nagyobb mennyiségben. A-vitamin (illetve karotin tartalom) sárgarépában, csonthéjasokban, csipkebogyóban, berkenyében, paprikában, bodzában, gyermekláncfűben, körömvirágban, articsókában, az E-vitamin csíraolajokban, növényi magvakban, csipkebogyóban található meg főleg. K-vitamint tartalmaz pl. a lucerna, kelvirág, csalán, fenyőtű, paraj, csipkebogyó. Magas ásványi anyag tartalmú növények a benedekfű, a csalán, a a fehér árvacsalán, fehér babhéj, a mezei katáng. Kálium leginkább a párlófűben, erdei mályvában, pitypangban, magnézium főleg a csipkebogyóban, cink például az erdei mályvában, palástfűben található meg. Vasat tartalmaz a csalán, a diótermés, mogyoró, mák és a petrezselyem. …

Tudjon meg többet ➢